Σάββατο 28 Μαΐου 2011

субота, 28. мај 2011, 07:30 -> 07:38

Грчкој истиче време за штедњу

Време за нове мере штедње у Грчкој "истиче", стигло упозорење из Брисела, одмах после неуспеха премијера Јоргоса Папандреуа да постигне "консензус свих странака" око мера за враћање грчког дуга.
Европска унија упозорила је Грчку, указавши да "истиче време" за усвајање новог програма строге штедње пошто политички лидери те презадужене чланице зоне евра нису успели да се договоре о новим мерама за спречавање још једног дужничког дебакла.
Grcka270511.jpg
Састанак грчког премијера Јоргоса Папандреуа са страначким лидерима
Европска комисија, извршно тело ЕУ, "жали што грчки партијски лидери нису постигли консензус о економском прилагођавању како би пребродили садашњу дужничку кризу", изјавио је комесар за економска питања Оли Рен.
"Очекујемо да ће бити настављени напори за постизање међупартијског споразума ради подршке програму ЕУ и Међународног монетарног фонда. Такав споразум мора бити постигнут брзо. Време истиче", упозорио је комесар Рен.
Премијер Луксембурга Жан Клод Јункер не искључује могућност да ММФ прекине финансирање, јер Грчка не може да пружи гаранције за враћање дуга следеће године.
Јункер, такође, каже да грчки програм ургентне приватизације мора бити амбициознији.
Портпаролка ММФ-а Каролина Аткинсон каже да Фонд неће моћи да даје кредите Грчкој, ако нема гаранције да ће се следеће године буџетски расходи уравнотежити са приходима, преноси Би-Би-Си.
"То је начин на који обезбеђујемо сигурност новца земаља чланица", наглашава Аткинсонова.
Грчка је под великим притиском ЕУ и ММФ-а који су јој 2010. одобрили помоћ за спасавање, вредну 110 милијарди евра, уз услов да спроведе строге мере штедње и прода државну имовину.
Преговори који су се у петак у Атини водили између владајућих социјалиста и опозиционих партија које се противе увођењу нових мера строге штедње су, међутим, завршени без споразума.
Лидер опозиционе Нове Демократије Антонис Самарас изјавио је да би мере штедње "уништиле грчку привреду и друштво".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...