Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Banke neće moći jednostrano da menjaju visinu kamate

Banke i drugi davaoci finansijskih usluga više neće moći jednostrano da menjaju visinu kamatne stope, pošto je Skupština Srbije danas usvojila Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kojim su obuhvaćene sve vrste kredita, pa i stambeni.

Davaocima finansijskih usluga se zabranjuje naplaćivanje gašenja kreditnih kartica, kao i oglašavanje informacija koje mogu stvoriti pogrešnu predstavu o uslovima korišćenja usluge.

Usluge koje iziskuju bilo kakav trošak ili su uslovljene sklapanjem ugovora neće smeti da oglašavaju kao besplatne, a dužni su i da procene kreditnu sposobnost potencijalnog korisnika, kako bi sprečili njihovu eventualnu prezaduženost.

Zakonom se u pravni sistem, pored osnovnih načela zaštite, uvodi i pravo na odustajanje od ugovora. Tako je korisniku ostavljena mogućnost da odustane od kredita, prekoračenja računa, korišćenja kreditne kartice i drugih usluga najkasnije 14 dana od zaključenja ugovora bez navođenja razloga za to.

Zakonom je regulisana i prevremena otplata kredita, koju korisnici finansijskih usluga mogu izvršiti u svakom momentu - u potpunosti ili delimično, a ukoliko se pojave okolnosti koje ga dovode u teško imovinsko stanje banka može proglasiti zastoj u otplati.

Novina su i visoke novčane kazne od 500.000 do tri miliona dinara, a predviđena je i mogućnost da se javno saopšte informacije o davaocima kod kojih je utvrđeno da nisu postupali u skladu sa zakonom.

U pravni sistem su uvedena osnovna načela zaštite - pravo na ravnopravan odnos sa davaocem usluge, na zaštitu od diskriminacije, na informisanje, na određenost ili odredivost ugovorne obaveze i na zaštitu prava i interesa.

Inače, Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku", a primenjivaće se šest meseci nakon toga.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες