Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Србија чека нове дисконте

Србија чека нове дисконте

Још нема званичне потврде да је немачки „Лидл” обезбедио локацију у Новом Саду, мада је овај трговински ланац још крајем прошле године регистровао фирму у нашој земљи
Дисконт „Лидл“
Вест да дисконтни ланац „Лидл” долази у Србију и да је већ обезбедио локацију у Новом Саду нико за сада не може да потврди, али ни да оповргне.У кабинету градоначелника Новог Сада то нису желели да коментаришу и речено нам је да „немају непосредних сазнања о локацији за објекат Лидла”, док у Министарству пољопривреде и трговине располажу нешто конкретнијим информацијама.
– Немачки „Лидл” још је крајем прошле године у Србији регистровао фирму и отворио рачун у банци. Истраживао је наше тржиште, тако да је реално очекивати да овде почне и да послује – рекли су у министарству.
У организацијама за заштиту правапотрошача кажу да свакодневно прате дешавања на тржишту, нарочито када је реч о побољшању конкуренције у Србији.
– Имамо информације да је „Лидл” добио локацију у Новом Саду, али још немамо званичну потврду. Уколико то и није тачно, мислим да је само питање времена када ће се тај ланац појавити у Србији – каже Горан Паповић, председник Националне организација потрошача Србије.
У централи „Лидла” су већ у одговору на питања „Политикиног” додатка „Потрошач” потврдили да дуже време проучавају услове и могућности пословања у неколико земаља, у које спада и Србија. И Љиљана Станковић, помоћница министра за трговину, цене и заштиту потрошача, рекла је да је нама нарочито интересантан „Лидл”, јер мрежу својих дисконтних продавница има у готово свим европским земљама, а између осталог и у Мађарској, Бугарској и Хрватској.
Шта би потрошачи добили доласком дисконтног ланца у Србију?
Најпре то да купују намирнице по повољнијим ценама. Дисконти успевају да понуде робу која је и до 30 одсто јефтинија него код конкуренције тако што набављају мање врста истог артикла, али у огромним количинама.
– То значи да дисконтери не шире асортиман на 50 врста чоколада, већ у понуди имају само две или три. Али њих набављају у великим количинама, па им добављачи дају повољније услове. Тако и потрошачи добију производе по нижим ценама – објаснила је Станковићева.
Ниже цене се обезбеђују и тако што су улагања у продајне објекте мања. Карактерише их палетни начин излагања робе, неретко и у кутијама. Површине су од 1.000 до 2.000 квадратних метара, што значи да су у рангу супермаркета.
– Дисконти имају и огромну понуду производа трговачких марки. Ми и сада имамо робне марке код водећих трговаца, али то није то, јер они нису знатно јефтинији од брендираних производа. А код дисконтера потрошач не плаћа ни марку, нити рекламу. Добије добар квалитет, али по нижој цени – објаснио је Паповић.
Наши саговорници оцењују и да би тек долазак оваквих трговинских ланаца донео праву конкуренцију.
– Дисконтери ће сасвим сигурно доћи у Србију. Како то уобичајено раде, ући ће на велика врата и са великим бројем објеката. Доћи ће да остану, јер они нису пролазни, већ су дугорочни инвеститори у малопродају, а њихово присуство ће трајно променити конкурентске односе на нашем тржишту – истиче Станковићева.
Србија је једна од малобројних земљама у Европи у којој нема дисконтних ланаца, док ови трговци послују у земљама региона попут Хрватске, Бугарске, Словеније, Мађарске, Румуније, Грчке, Словеније... И не само „Лидл”, већ и дисконтери попут „Кауфланда” и „Алдија”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....