Παρασκευή 27 Μαΐου 2011


Драматични тренуци за Грчку

Ванредни састанак председника са политичким партијама, хиљаде људи на улицама грчких градова
Протести у Солуну (Фото АП)
Од нашег дописника
Атина- Грчка данас преживљава још један у серији драматичних тренутака за судбину земље. Председник Каролос Папуљас сазвао је ванредни састанак са лидерима политичких партија како би покушао да их убеди да подрже рестриктивни економски програм владе или ће се земља наћи „пред слепим зидом”!
Опозиција је категорички против даљих мера штедње и, до сада, сви покушаји премијера Папандреуа да их убеди да попусте нису дали резултат, иако је политички консензус услов да Грчка добије следећу траншу кредита без које држава неће моћи да исплати плате, пензије...
Међутим, данашњи састанак председника са партијским лидерима у исто време је и потез са високим политичким ризиком јер, уколико не буде било консензуса,премијер Папандреу ће морати да изабере следећи политички корак. Могући сценарији су: констатација да су искоришћена сва расположива политичка средства, дакле- ванредни избори. Друга могућност је расписивање референдума о програму економских мера или, можда, покушај Папандреуа да уз придобијање појединих политичара- настави започети програм.
Ситуација је врло напета, народ је на улицама.Грци се боје сваког решења, боје се дифолта,боје се могућих одлука кредитора, боје се највише нових мера штедње које би могла да предузме влада. „Протести огорчења” које су покренули млади шире се целом земљом и свако вече у 18 часова на градским трговима су хиљаде људи који траже реформе, извикују пароле против владе, који се противе најављеној приватизацији. У Атини, Солуну и десетини градова стотине људи су на улицама остале и током ноћи у мирним протестима. На тргу Синтагма се скупило преко 40 хиљада људи.По „српском сценарију” ударају у шерпе и лонце и поручују да су, како кажу, „Грци дигли глас, да су се пробудили, да ће их чути!“
Радници пирејске луке окупирали су просторије руководства и ступили у штрајк због одлуке владе да прода луку. Исто су учинили и запослени у ОТЕ који су блокирали улазе у централну зграду у Атини поручујући влади да неће дозволити пордају националног телеоператера. Вести о новим акцијама протеста стижу из часа у час и нација забринуто чека исход подневног састанка председника Грчке и политичких лидера.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες