Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Грчку притискају дугови


Свет

Грчку притискају дугови

Уколико не добије нову траншу кредита, Атина ће доћи у ситуацију да обустави исплату плата и пензија
Филијала банке „Хеленик постбанк” после протеста противника приватизације Фото Ројтерс
Од нашег дописника
Атина – Грчка неће бити у стању да испуни своје финансијске обавезе према кредиторима уколико не добије следећу рату од 12 милијарди евра, који су саставни део општег пакета помоћи од 110 милијарди. Изостанак транше кредита довео би до обустављања државних расхода, значи не би било плата, пензија... То би већ у јулу значило потпуну неликвидност Грчке.
Ову поруку је грчки министар финансија Јоргос Папаконстантину сународницима упутио непосредно после седнице владе на којој је усвојен нови пакет мера штедње који ће Грцима донети нове порезе, поскупљења, смањене приходе, талас приватизације и, по стриктном захтеву ЕУ, „отварање” 136 професија.
Папаконстантину је појаснио поруку ММФ-а који, како је званично саопштено, не намерава да проследи следећу траншу кредита уколико Атина не обезбеди финансијску помоћ Европе. У преводу, то значи да Грчка мора да испуни све захтеве и обећања дата ЕУ која је на последњем састанку тражила додатно стезање каиша и, између осталог, и мање лагодан живот Грка, како је то рекла немачка канцеларка Ангела Меркел.
Папаконстантину је саопштио да је на седници владе разматран средњорочни економски програм до 2015. који подразумева да се „уштеди” 26 милијарди евра и да се кроз програм приватизације државна каса допуни са још 50 милијарди евра.
Међутим, влада ће морати да уштеди још шест милијарди како би се попунила рупа у буџету и дефицит свео на 7,5 одсто, што у овом тренутку делује готово немогуће.
Званични представник за штампу је прецизирао да ће држава одмах почети са продајом 20 одсто својих акција у националном оператеру ОТЕ који се процењује на 3,2 милијарде евра. На списку за продају је Поштанска штедионица и гасна компанија, где је државно учешће 65 одсто као и 75 одсто државних деоница у лукама Пиреј и Солун. На продају је Водопривреда, а могуће је и атински и још 30 аеродрома у провинцији, али и казина, државна лутрија, железнички путеви, предузећа из сфере одбране, богата налазишта... Према општој процени, вредност државне својине износи 270 милијарди евра, али није све на продају.
Влада је по кратком поступку одлучила да се повећају порези на све врсте горива, укључујући и гас. Повећавају се порези на безалкохолне напитке, потом за оне који поседују чамце, бродове, базене, луксузна кола, скупе некретнине. Расте цена цигаретама, путарини, повећава се ПДВ са 13 одсто на 23 процента за готово све робе и услуге.
Штедња ће обухватити социјално осигурање, здравство, армију, додатно ће бити смањен број државних агенција, али и плате запослених у јавном сектору. Детаљи ће допунски бити саопштени, после састанка премијера са представницима „тројке” (ММФ, ЕУ и Европска централна банка).
Међутим, Јоргос Папандреу апелује на патриотизам сународника и солидарност политичких партија како би се наставило за започетим реформама и земља извукла из кризе.
Рејтинг агенције им поручују да се позиције Грчке опасно љуљају. Агенција „Фич” поново је снизила кредитни рејтинг Грчке уз образложење да опасност постоји све док се не чује да ли ће кредитори дати нову траншу кредита.Тек после тога, каже „Фич”,може се разговарати о поправљању кредитног рејтинга Грчке јер, по њима, опасност неочекиваног реструктурисања грчких дугова још није превазиђена.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...