Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η ελληνοσερβική συνεργασία έχει μεγάλα περιθώρια για ανάπτυξη

 ΣE νέα φάση ανάπτυξης εισέρχεται η συνεργασία Ελλάδας και Σερβίας, με εκφρασμένη την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων των δύο χωρών για μεγαλύτερη ανάπτυξη και διεύρυνση, με την προοπτική και της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Eνωση για την οποία η σερβική κυβέρνηση προσβλέπει στην ελληνική συμβολή. Σημειώνεται ότι έως το τέλος του 2011 αναμένεται να δοθεί στη Σερβία το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη χώρας.
Χθες, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και αρμόδιος για θέματα ένταξης της χώρας στην Ε.Ε., Bozidar Dielic, λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους μίλησε για τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνοσερβικής συνεργασίας. Eκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ισχυρή ελληνική επιχειρηματική παρουσία (η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών, με 250 επιχειρήσεις και επενδεδυμένο κεφάλαιο άνω των δύο δισ. ευρώ) και στους Σέρβους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα και φέτος αναμένεται να αυξηθούν σε ένα εκατομμύριο από 800.000 πέρυσι.
Ακόμη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που μπορεί να αξιοποιηθεί για το σερβικό εξωτερικό εμπόριο. Η Σερβία, είπε, χρειάζεται ένα λιμάνι όπως αυτό της Θεσσαλονίκης για να βγαίνει στη θάλασσα (οι άλλες δύο επιλογές της είναι το Μπάρι και η Κονστάντζα) και όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Σερβίας Συμεών Τσομώκος, που συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου, πρόσφατα έγινε παρουσίαση στη Σερβία των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για μεταφορές από και προς τη Σερβία.
Ο κ. Dielic, αναφερόμενος στις εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας - Σερβίας, είπε ότι παραμένουν ακόμη σε χαμηλό επίπεδο και αντιπροσωπεύουν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, η οποία έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Σερβία, είναι δεκαπλάσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...