Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ухапшен Ратко Младић!

РТС незванично сазнаје да је особа која је ухапшена под именом Милорад Комадић одбегли хашки оптуженик Ратко Младић. Званична потврда да је ухапшена особа Ратко Младић очекује се на ванредној конференцији за новинаре председника Србије Бориса Тадића заказаној за 13 часова.
12.05  Званична потврда да је ухапшена особа Ратко Младић очекује се у 13 часова на ванредној конференцији за новинаре председника Србије Бориса Тадића.
Особа ухапшена под именом Милорад Комадић је одбегли хашки оптуженик Ратко Младић, сазнаје незванично РТС.
Mladic-txt.jpg
Прва оптужница против Ратка Младића (и Радована Караџића) потврђена је 25. јула 1995. и теретила га је за геноцид и друге злочине почињене над цивилима широм територије Босне и Херцеговине.
Друга оптужница је потврђена 16. новембра 1995. и односила се на догађаје у Сребреници из јула 1995. године.
Измењена оптужница (ИТ-95-5/18-И) против Ратка Младића потврђена је 11. октобра 2002.
У измењеној оптужници су обједињене прва и друга оптужница и смањен је укупан број оптужби, тако да су остале само оне најтеже, које су укључивале шест тачки за кршења закона и обичаја ратовања, седам тачака за злочине против човечности и две тачке за геноцид.
Од краја 1996. генерал Ратко Младић је у бекству. За протеклих петнаест година, било је више покушаја хапшења, али сви су завршени безуспешно. Виђан је наводно на Романији, у Хан Пијеску, Београду ...
Као могућа скровишта помињале су се разне касарне и војни објекти.
У међувремену, многе локације су идентификоване као потенцијална скровишта, а званично траг генерала Младића се губи крајем 2005.
Готово сви светски и домаћи медији су 21. фебруара 2006. објавили вест да је Ратко Младић лоциран и ухапшен, па чак и пребачен у Хаг.
Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима саопштила је да та информација није тачна.
Током 2006. године, организованом полицијском рацијом разбијена је дугогодишња Младићева мрежа јатака, а један број људи завршио у затвору. Њима је септембра 2006. пред Другим општинским судом у Београду почело суђење за кривично дело помоћи учиниоцу после извршеног кривичног дела.
Биографија Ратка Младића
Младић је рођен 12. марта 1943. године у селу Божиновићи, општина Калиновик, Краљевина Југославија (данас Република Српска, Босна и Херцеговина).
Био је генерал и командант Војске Републике Српске од 1992. до 1996. године. Оптужен је пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију и од 1996. није био доступан јавности.
Априла 1992. потоњи ратни командант босанских Срба Ратко Младић, ванредно је унапређен у чин генерал-потпуковника, а већ наредног дана постављен је за начелника штаба и уједно заменика команданта у Команди Друге војне области ЈНА у Сарајеву.
На ту дужност ступио је 10. маја 1992. Генерал Младић је, 12. маја 1992. године, одлуком Народне скупштине Српске Републике у Бања Луци, а на предлог др Радована Караџића, постављен за команданта Главног штаба Војске Републике Српске и на том положају је остао до 1996. Редовно је унапређен у чин генерал-пуковника 24. јуна 1994.
Младић је 1995. године оптужен за ратне злочине, који укључују геноцид, саучесништво у геноциду, злочин против човечности и кршење обичаја ратовања, пред Хашким трибуналом.
Новембра 1996. године, указом тадашње председнице Републике Српске Биљане Плавшић, генерал Ратко Младић је смењен са места команданта Главног штаба ВРС и није именован за Начелника Генералштаба, под притсиком међународне заједнице и Хашког трибунала.
Званично, војна каријера у ВРС му се завршава половином 1997. године, док незванично официр ВРС остаје све до пензионисања, 7. марта 2002, када указом Председника Републике Српске "престаје професионална војна служба генерал-пуковника Ратка Младића."
Међутим, генерал Младић је имао статус активног војног лица и у СРЈ, све док указом председника СРЈ Војислава Коштунице 28. фебруара 2001. није пензионисан.
Пензију је уредно примао до новембра 2005. када му је, под притиском западних земаља и све учесталијих захтева Хашког трибунала за изручењем, она укинута.
Сва непокретна имовина замрзнута му је ступањем на снагу Закона о замрзавању имовине хашким бегунцима, усвојеног у парламенту Србије и Црне Горе, 7. априла 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες