Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Cene rastu uprkos padu evra

Dinar jača, a jeftinija samo bela tehnika

Od početka ove godine evro je u odnosu na dinar oslabio za oko 10 odsto. Jačanje dinara, međutim, nije izazvalo i pad cena u maloprodaji. Cene hrane, pića i kućne hemije stoje ili čak i rastu. Isto je i sa lekovima i gorivom. Pojeftinjenja su do sada zabeležena samo kod bele tehnike i tehničkih uređaja, i to za pet do deset odsto.
Cene televizora, veš-mašina i frižidera od početka godine pale za pet do 10 odsto
 
Slabljenje dinara u odnosu na evro tokom poslednje dve godine bilo je jedan od najčešćih izgovora za podizanje cena. Sada kada je vrednost evra pala niko od proizvođača i uvoznika ne razmišlja o sniženjima.

 
Saša Đogović, saradnik Instituta za istraživanje tržišta, ističe da je to rezultat kartelsko-monopolskih odnosa, ali i odraz nepoverenja privrednika.
 
KLIKNI za uvećanje tabele (+)
- Oni ne veruju u dugoročan trend ovakvog deviznog kursa i tu povoljnost koriste za što veću korist za sebe i svoje poslovanje, čime im se obezbeđuje širi prostor za ostvarenje ekstra zarade. U narednom periodu trebalo bi očekivati da cene počnu padati kod uvoznih proizvoda, što se sporadično i dešava, ali ne u procentu za koliko je ojačao dinar - kaže Đogović.

Ivan Šuleić iz trgovinskog lanca “Dis” kaže da su pad evra do sada pratile jedino cene tehnike, pa su u odnosu na početak ove godine televizori i ostali kućni aparati koji se prodaju u ovom lancu sada jeftiniji za pet do 10 odsto. Slično je i u prodavnicama bele tehnike. Dominika Šijan, direktor marketinga “Tehnomanije”, objašnjava da je to zato što cene tehničkih uređaja uvek prate kretanje kursa evra.
- Naši dobavljači tehniku uvoze za evre i cene nam fakturišu po kursu na dan ulaza robe. Po tom osnovu cene svih uređaja i kod nas su od početka godine smanjene za oko 10 odsto - kaže Šijanova.
 
KLIKNI za uvećanje tabele (+)
Najava pojeftinjenja hrane, pića i kućne hemije, kako kažu trgovci, još nema, a Stevan Santo, direktor “Pionira”, poručuje da ih neće ni biti jer kurs nije realan.
- Jedino gde možda ima prostora za obaranje cena jeste kod onih proizvoda u čijem sastavu u većoj meri učestvuje uvozna komponenta. Mi naše cene nećemo snižavati - kaže Santo.

O snižavanju cena ne razmišljaju ni u “Viktorija oilu”. Natalija Kurjak iz “Viktorija grupe” kaže da cene suncokretovog ulja koje proizvodi ova kompanija zavise isključivo od cene rafinisanog ulja na svetskim berzama.

- U poslednjih mesec dana cena rafinisanog ulja na berzama bila je stabilna i kretala se oko 980 evra po toni. Litar našeg ulja u maloprodaji košta oko 137 dinara, što je realna cena u odnosu na cenu sirovine - kaže Kurjakova.

Nižih cena nema ni u apotekama. Predstavnici farmaceutskih kompanija ranije su isticali kako cene lekova moraju da prate kurs evra. Naravno, to je bilo vreme kada je vrednost evra rasla.

Ni gorivo nije pojeftinilo, iako su se, kažu u Udruženju privatnih benzinskih pumpi, za to stekli svi uslovi jer je dinar ojačao, a sirova nafta na svetskim berzama pojeftinila. U NIS-u objašnjavaju da je pad cena sirove nafte izazvan političkim faktorima i da će se, prema njihovoj proceni, situacija na svetskoj berzi uskoro preokrenuti u pravcu rasta.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες