Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Grčka "pod hitno" rasprodaje državnu imovinu u nekim kompanijama

ATENA - U saopštenju objavljenom nakon sednice vlade, ministar finansija Jorgos Papakonstantinu je naveo da su ministri odlučili da privatizuju državne akcije kao dio napora da ta zemlja prevaziđe budžetsku i dužničku krizu u zemlji.
Ministarstvo finansija je saopštilo da se, osim luka u Pireju i Solunu, prodaju i udeli države u telekomunikacionom preduzeću "OTE" i "Poštanskoj banci".

Novinska agencija Reuters javlja da bi se u drugoj fazi privatizacije na spisku za prodaju mogla naći i preduzeća za opskrbu, kao što je "Public Power Corp." ili "Athens Water".

Ta preduzeća bi trebala biti znatno interesantnija za potencijalne investitore.
Telekomunikaciono preduzeće "OTE" je također interesantno za ulagače, ako se uzme u obzir da u njemu 30 posto vlasništva ima već "Deutsche Telekom", koji bi privatizacijom mogao osigurati još više učešća u firmi.

Sadašnje odluke vlade Giorgosa Papandreoua donesene na kriznoj sednici bi, prema izjavi jednog vladinog službenika, trebale državnoj kasi doneti oko šest milijardi evra.

A  o stanju budžeta ove prezadužene zemlje najbolje govori podatak da za isplatu plata i penzija Grčka ima novca samo do polovine jula.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες