Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Kolima u EU od 1. januara bez zelenog kartona

Od 1. januara 2012. godine za putovanja u većinu evropskih zemalja biće dovoljna registraciona nalepnica koja se dobija uz nove tablice, odnosno prilikom svake registracije.
Udruženje osiguravača Srbije potpisalo je na godišnjoj skupštini Biroa zelene karte međunarodni sporazum koji će vozačima iz Srbije omogućiti da od 1. januara sledeće godine putuju kolima u gotovo sve evropske države bez zelenog kartona, saopštilo je to udruženje.

Za putovanje će biti dovoljna registraciona nalepnica koja se dobija uz nove tablice, odnosno prilikom svake registracije.

Potpisanim sporazumom, Srbija je postala deo podsistema registarske oznake, a to znači da će registarska oznaka biti dovoljan dokaz o postojanju osiguranja od autoodgovornosti.

Samim tim, obrazac zelene karte više neće biti potreban, a to će vozačima doneti uštedu od 2.000 dinara godišnje.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Vladan Manić izjavio je da je, prijemom u podsistem registarske oznake, Udruženje u potpunosti uskladilo poslovanje sa direktivama EU u sistemu međunarodne karte osiguranja autoodgovornosti, a Srbija je postala 33. članica tog sistema.

Manić dodaje da zeleni karton više neće biti potreban za ulazak automobilom u države EU ili na primer u Hrvatsku, dok sa Crnom Gorom do daljeg ostaje na snazi poseban bilateralni sporazum, navedeno je u saopštenju.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου