Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Άκτωρ: Ενδιαφέρον για νέα έργα στη Σερβία Πηγή:www.capital.gr

Νέα οδικά έργα διεκδικεί η Άκτωρ στη Σερβία, με τον κατασκευαστικό κλάδο της γειτονικής χώρας να αναμένεται ότι θα απορροφήσει φέτος περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, όπως εξήγγειλε ο υπουργός υποδομών Oliver Dulic.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το επίπεδο του σερβικού οδικού δικτύου υστερεί σημαντικά σε σχέση με αυτό στην υπόλοιπη Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του Πανευρωπαϊκού άξονα 10 (corridor X).

Πριν από μερικές ημέρες η αρμόδια αρχή της χώρας, δημοσιοποίησε την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κατασκευή ενός νέου τμήματος 22,5 χλμ του άξονα 10 από το Πρόσεκ έως το χωριό Κρβένα Ρέκα. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ανοιχτών αυτοκινητοδρόμων και 15 γεφυρών και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής είναι περίπου δύο χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο Άκτωρ θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την παρουσία του στη γειτονική χώρα.

Για το συγκεκριμένο οδικό project ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα εκφράσουν τόσο εγχώριοι όσο και ξένοι κατασκευαστικοί όμιλοι. Το έργο θα ανατεθεί στην εταιρεία που θα υποβάλει την χαμηλότερη προσφορά.

Ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου Ελλάκτωρ έχει ήδη αναλάβει την κατασκευή του τμήματος οκτώ χιλιομέτρων του άξονα 10 που εκτείνεται από το βόρειο χωριό Ντόντζι Νεράντοβακ (κοινότητα Βράνιε) έως την κοινότητα Μπουχάνοβατς. Το έργο που εντάσσεται στο τμήμα του άξονα που ενώνει το Βελιγράδι με την τρίτη μεγαλύτερη σερβική πόλη Νις και τα σύνορα της πΓΜΔ είναι προϋπολογισμού της τάξης των 22 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σε έναν περίπου χρόνο.

Προοπτικές

Η κατασκευαστική βιομηχανία της Σερβίας επλήγη ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, απʼ όπου χάθηκαν 20.000 έως 40.000 θέσεις εργασίας. Με στόχο την ανάκαμψη της αγοράς η σερβική κυβέρνηση θα επενδύσει μισό δισ. ευρώ για την δημιουργία υποδομών. Πάντως, ο κατασκευαστικός κλάδος της Σερβίας έχει πολύ δρόμο μέχρι την ανάκαμψη, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες της αγοράς.

Την ίδια στιγμή, η Άκτωρ επιδιώκει την ενίσχυση της παρουσίας της στα Βαλκάνια, σε μία στιγμή που οι εγχώριες κατασκευές βρίσκονται σε τέλμα. Πριν από λίγες ημέρες έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ της εταιρείας και της αλβανικής κυβέρνησης για την κατασκευή της σήραγγας 4,2 χιλιομέτρων που θα μειώσει κατά 20-25 λεπτά τη διαδρομή Τίρανα-Ελμπασάν. Πρόκειται για έργο ύψους 59 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε 18 μήνες.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου