Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Грчка пристала на штедњу

Упркос незадовољству нације и демонстрацијама, парламент изгласао пакет мера штедње који ће отворити врата за спасоносне кредите
Од нашег дописника
Атина – Грчки парламент је са 155 гласова „за” и 138 „против” ипак изгласао спорни средњорочни пакет мера штедње и тиме испунио и последњи захтев европских кредитора. Атина, сада, са нестрпљењем очекује тих 12 милијарди евра без којих би државна каса остала празна и без којих би се Грчка, према свему судећи, суочила са банкротом.
У врло емоционалном говору и последњем покушају да посланике убеди да изгласају закон, премијер Јоргос Папандреу је поновио да „Грчка нема другог излаза – или бира болни пут промена или катастрофу”.
Папандреу је поручио да земља не сме да касни, да има будућност и да може да престане да за остали део ЕУ буде константни извор опасности.
Опозиција, са лидером конзервативне Нове демократије Антонисом Самарасом на челу, остала је категорична у свом негативном ставу сматрајући да је све што се дешава последица неефикасне владине политике и да нема никакве гаранције да ће сутра, после испуњавања још једног захтева који постављају европски кредитори, ситуација бити боља.
Међутим, после говора премијера који је опозицију упозорио да ће својим ставом коначно Европи показати „ко је грчки народ оставио на цедилу и коме су политички ставови били важнији од патриотских интереса”, неки посланици су променили мишљење и гласали „за” уз јавно објашњење да су национални интереси, ипак, приоритет.
Док је у парламенту текла расправа, на улицама Атине су се смењивали окршаји између полиције и демонстраната и они трају и даље. Демонстранти су у једном тренутку опколили аутомобил у коме је била посланица Комунистичке партије. Ситуација је била врло напета све док се у једном тренутку демонстранти нису повукли и пропустили возило.
На тргу Синтагма, испред скупштине и у околним улицама су још увек хиљаде демонстраната који изазивају инциденте. Менаџер луксузног хотела „Кинг Џорџ палас” на Синтагми одлучио се на евакуацију свих гостију јер је немогуће гарантовати им сигурност. Кордони полиције штите зграду парламента и приморани су да употребе сузавац како би се заштитили од анархиста који их засипају каменицама, запаљивим бомбама.
Центар Атине је поново тужна слика: разбијени излози, уништене фасаде, запаљени контејнери и аутомобили, ископане рупе на мермерном тргу одакле су озлојеђени демонстранти вадили комаде и бацали их на полицијски кордон. У таласу незадовољства, чије је размере и даљи правац немогуће предвидети, прекјуче је повређено је више од 50 људи, од тога 38 полицајаца који су страдали од каменица и запаљивих бомби. Јуче је повређено још 20 демонстраната и исто толико полицајаца. Многи су помоћ потражили од последица изазваних сузавцем, а спас су налазили у ходницима метро станице која је на неколико сати била претворена у праву пољску болницу.
Због штрајка јуче је отказано на десетине страних и домаћих летова па су, рецимо, британске туристичке агенције саветовале путницима да не крећу за Грчку. Најкомпликованија ситуација је у пирејској луци где су бродови укотвљени већ два дана, а за данас је најављен нови 24-часовни штрајк. Велики су застоји и на граничним прелазима, док је центар Атине практично паралисан.
Синдикати радника у јавном и цивилном сектору који су организовали генерални штрајк у знак неслагање са програмом стабилизације и штедње поручују да неће ослободити градске тргове јер се нација не мири са драстичним мерама штедње.
Према последњим анализама, 80 одсто Грка је против пакета мера штедње. Иако земља има спољни дуг од 340 милијарди евра, што значи да је сваки Грк дужан 31.000 евра, нација сматра да је најтежи део рестриктивних мера неправедно сваљен на њена леђа. Последња порука са масовних митинга широм земље, ма шта она значила јесте – да се борба наставља.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...