Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Η 51η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΛΠΙΓΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΓΚΟΥΤΣΑ Εκτύπωση
23/06/2011

Την 51η Συνάντηση σαλπιγκτών στη σερβική κωμόπολη Guča, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί φέτος από τις 8 έως τις 14 Αυγούστου, αναμένεται να επισκεφθούν περίπου ένα εκατομμύριο επισκεπτών από τη χώρα και το εξωτερικό, δηλαδή απ’όλα τα μέρη του κόσμου. Επίσης, στην ίδια αυτή μουσική εκδήλωση πρόκειται να συμμετάσχουν χίλιοι περίπου σαλπιγκτές, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι εδώ πρόκειται για το μεγαλύτερο φεστιβάλ λαϊκής μουσικής στη Σερβία και για εκδήλωση που μπορεί μόνο να προωθήσει και παραπέρα τον Τουρισμό στη Σερβία. Γράφει η δημοσιογράφος Jelena Gligorić.
Κατά τα 15 περασμένα χρόνια, τις συναντήσεις σαλπιγκτών στην κωμόπολη Guča, της ορεινής περιοχής της Δυτικής Σερβίας, επισκέφθηκαν παραπάνω από 15 εκατομμύρια ατόμων από συνολικά 83 χώρες του κόσμου. Επίσης, περίπου δέκα χιλιάδες σαλπιγκτών και συνολικά χίλιες ορχήστρες σαλπιγκτών διεκδικούσαν βραβεία και 1η θέση στη συνάντηση – φεστιβάλ λαϊκής μουσικής.
Ο κ. Slobodan Jolović, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και δήμαρχος της παραπλήσιας πόλης Lučani, δήλωσε ότι φέτος το εν λόγω φεστιβάλ λαϊκής μουσικής πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Κυβέρνησης της Σερβίας, η οποία θα διαθέσει τα απαραίτητα χρηματικά μέσα για οικοδόμηση της απαραίτητης υποδομής.
«Για την κατασκευή του οδικού διχτύου, η Κυβέρνηση διέθεσε το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση του αυτοκινητόδρομου από την πόλη Lučani μέχρι την κωμόπολη Guča, καθώς και για την οικοδόμηση των συναφών εγκαταστάσεων της υποδομής. Τώρα στην κωμόπολη Γκούτσα όλοι οι κεντρικοί δρόμοι έχουν στρωθεί με άσφαλτο, και με χρηματικά μέσα της Διεθνούς Τράπεζας τώρα εκτελούνται έργα διευθέτησης του χώρου πλάι στο ποτάμι Belica»,- λέει ο κ. Jolović και τονίζει ότι και κατά τις επτά μέρες, όσο θα διαρκέσει αυτή η συνάντηση σαλπιγκτών, το πρόγραμμα θα γίνει πλούσιο. Συγκεκριμένα, στην αρχή θα παίξουν τη μουσική τους ορισμένες νέες και λιγότερο γνωστές ορχήστρες σαλπιγκτών, ενώ στις 11 Αυγούστου συναυλία θα δώσει η ορχήστρα του Dejan Petrović, που νίκησε πέρσι. Την επόμενη βραδυά θα εμφανιστούν 18 ορχήστρες σαλπιγκτών, που θα παίζουν μουσική για νέους. Στις 13 Αυγούστου προβλέπεται να γίνει ο τελικός διαγωνισμός ανάμεσα σε ορχήστρες σαλπιγκτών από τη Σερβία, που θα διεκδικήσουν την 1η θέση και το βραβείο για την καλύτερη ορχήστρα της συνάντησης σαλπιγκτών. Την τελευταία μέρα προβλέπεται να εμφανιστούν μερικές ορχήστρες σαλπιγκτών από τις χώρες του κόσμου, και τέλος θα δοθεί συναυλία του φημισμένου μουσικοσυνθέτη Goran Bregović.
Φέτος για πρώτη φορά στην Guča πρόκειται να παρουσιαστεί η ορχήστρα σαλπιγκτών της Εθνικής Φρουράς του Στρατού της Σερβίας, και, επίσης, στον αυλόγυρο της τοπικής εκκλησίας πρόκειται να ακουστούν οι ήχοι της πνευματικής μουσικής. Στο τέλος πρόκειται να γίνει παρουσίαση του λαϊκού εργόχειρου και, επίσης, θα παρουσιαστούν και διάφορα σερβικά λαογραφικά συγκροτήματα, με μουσική και χορό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες