Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Beogradski zoološki vrt

Beogradski zooloski vrtZoološki vrt Beograda se nalazi u samom centru ove srpske prestonice, na jednoj od najprivlačnijih gradskih lokacija - Kalemegdanskom parku. Nazvan je Vrtom dobre nade, a osnovan 1936. godine i predstavlja jednu od najstarijih kuća životinjskog carstva u Evropi.
Iako zauzima skromnu površinu od samo sedam hektara, ovaj vrt raspolaže izuzetno velikim i kvalitetnim životinjskim fondom. U Beo zoo vrtu stanuje oko 2.000 primeraka životinja, odnosno, oko 270 životinjskih vrsta i njihov broj se stalno povećava.
Danas, osim životinja, koje su bezpogovorno njegova glavna atrakcija, Beogradski zoološki vrt krase brojni objekti, fontane i skulpture, medju kojima se izdvaja spomenik majmunu Samiju, prvom šimpanzi koji je živeo u ovom vrtu. Tu je i bebi zoološki vrt, namenjen mladuncima tih divnih stvorenja.
Beogradski zoološki vrt je postao neizostavni deo kulturnog nasleđa Beograda, a zanimljivih priča iz ovog vrta ima na pretek. Često se desi da jedna vrsta usvoji mladunče druge, čak neprijateljske vrste. Ovo je vrt gde psi usvajaju mačke i vrt koji je preživeo sve ratove. Na posletku, ne zovu ga bez razloga Vrtom dobre nade.
Vrata Beogradskog zoološki vrta su otvorena svih 365 dana u godini, od 8 ujutru do 5 popodne u zimskom, i od 8 ujutru do pola 9 uveče u letnjem periodu.
Beogradski zoološki vrt
Mali Kalemegdan 8, Beograd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου