Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο Κ. ΓΙΟΝΣΕΝ Εκτύπωση
20/06/2011
 «Σε περίπτωση που η Σερβία συνεχίσει να εφαρμόζει συνεπώς στην πράξη τους ισχύοντες Νόμους, τότε η ίδια θα διατηρήσει τις ευκαιρίες να λάβει φέτος το προβλεπόμενο ποσό των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων ξένων επενδύσεων»,- δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου ξένων επενδυτών, κ. Chel Morten Jonsen. «Η Σερβία πρέπει να απλοποιήσει, γρήγορα, τον διοικητικό της μηχανισμό και να μειώσει το επίπεδο αβεβαιότητας»,- δήλωσε ο κ. Jonsen λαμβάνοντας μέρος σε μια εκπομπή της Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης Σερβίας, και τόνισε πως το κυρίως πρόσκομμα που αποστρέφει τους ξένους επενδυτές είναι η δημιουργία εμπιστοσύνης. Τέλος, ο κ. Jonsen είπε πως τώρα η Σερβία είναι, σίγουρα, πιο ελκτική για τους ξένους επενδυτές απ’ότι ήταν, για παράδειγμα, πριν δύο χρόνια, επειδή, όπως ανέφερε ο ίδιος, στη χώρα έχει καθιερωθεί μακροοικονομική σταθερότητα.
 
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Εκτύπωση
20/06/2011
 «Η Κίνα αποτελεί τον πιο σημαντικό οικονομικό εταίρο της Σερβίας στο χώρο της Ασίας, και οι γενικές διμερείς σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες έχουν αρθεί σε ανώτατο δυνατό επίπεδο, μετά την καθιέρωση των σχέσεων συνεταιρισμού στρατηγικής σημασίας»,- δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Σερβίας, κ. Miloš Bugarin, εγκαινιάζοντας το Επιχειρηματικό Φόρουμ Σερβίας και Κίνας. Ο ίδιος είπε ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των εν λόγω σχέσεων στρατηγικής σημασίας έχει η παραπέρα προώθηση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο χώρες στους τομείς της Ενέργειας, της Πληροφορικής και της προηγμένης τεχνολογίας, της βιομηχανικής παραγωγής, της Γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων. Επίσης, ο κ. Bugarin δήλωσε πως αναμένει ότι οι αμοιβαίες επαφές ανάμεσα σε Σέρβους και Κινέζους επιχειρηματίες θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη σύναψη νέων συμφωνιών στον οικονομικό τομέα, προς αμοιβαίο όφελος. Σημειώνεται, στο τέλος, ότι η κινέζικη αποστολή, που αριθμεί 120 μέλη, δηλαδή εκπροσώπους 55 διακεκριμένων επιχειρήσεων, πρόκειται να παραμείνει στη Σερβία μέχρι αύριο, Τρίτη.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΓΕΡΕΜΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ Εκτύπωση
20/06/2011
 Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, κ. Vuk Jeremić, δήλωσε ότι σε περίπτωση που η Σερβία τυχόν υποχωρήσει και αναγνωρίσει τη μονόπλευρα κηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσόβου, τότε κάτι τέτοιο δε θα αποτελούσε και την τελευταία μονόπλευρη κήρυξη ανεξαρτησίας στο έδαφός της. «Κάθε μονόπλευρη κήρυξη ανεξαρτησίας αποτελεί δραματικό προηγούμενο, και αν δεν αντισταθεί κανείς κατηγορηματικά σ’αυτό και αν στείλει στον κόσμο μήνυμα πως είναι πρόθυμος να απαρνηθεί ενός τμήματος των εδαφών του για χάρη κάποιου φαντασιώδους και λαμπρού μέλλοντος, τότε, στην ουσία, ο ίδιος απευθύνει έκκληση να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο»,- δήλωσε ο κ. Jeremić, χτες, Κυριακή, το βράδυ, στην εκπομπή «Εντύπωση της εβδομάδας», στην τηλεόραση B92. Επιπλέον, ο κ. Jeremić εκτίμησε ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου είναι ενιαίοι όσον αφορά τα δικά τους συμφέροντα και στις προσπάθειές τους να γίνει το Κόσοβο ανεξάρτητο, αλλά και ότι στην Κεντρική Σερβία τα πράγματα δεν έχουν έτσι, επειδή ανάμεσα σε ηγέτες των κορυφαίων σερβικών κομμάτων προκύπτουν διάφορες «ρωγμές» όσον αφορά τα κρατικά και τα εθνικά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης και της διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΕΡΕΜΙΤΣ Εκτύπωση
20/06/2011
 Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, κ. Vuk Jeremić, δήλωσε σήμερα στο Βελιγράδι ότι, σε περίπτωση που δημιουργηθεί κενό στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τότε στο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων θα μπορούσαν να βρουν την έκφρασή τους, όλο και περισσότερο, ορισμένα μη ευρωπαϊκά από γεωπολιτικής άποψης στοιχεία. Επιπλέον, ο κ. Jeremić δήλωσε, λαμβάνοντας μέρος σε πάνελ συζήτηση για το μέλλον της σερβικής διπλωματίας, που διοργανώνεται στην έδρα του σερβικού Υπουργείου Εξωτερικών, ότι κατά την παρούσα στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, και ότι αυτή η κρίση, μολονότι είναι οικονομική, πάντως έχει και πολιτικές συνέπειες. «Αυτό υπονοεί και μείωση των φιλοδοξιών για την παραπέρα συνέχιση της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων»,- πρόσθεσε ο κ. Jeremić, ο οποίος πρόκειται να έχει συνομιλίες για τον παραπέρα δρόμο της Σερβίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της σήμερα το απόγευμα στο Λουξεμβούργο, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Τέλος, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι τα καθήκοντα προτεραιότητας της Σερβίας στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής είναι η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, η ανάπτυξη συνεργασίας στην τριγύρω περιοχή, και η λεγόμενη οικονομική διπλωματία, καθώς και ότι οι τέσσερις βασικοί πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας είναι οι Βρυξέλλες, η Μόσχα, το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου