Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011




Την πιθανότητα να εντάξει όλες τις θυγατρικές της στα Βαλκάνια υπό ενιαία «ομπρέλα», εξετάζει η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να προσδώσει στην παρουσία της στις χώρες αυτές μεγαλύτερη επιχειρησιακή αυτονομία και οργανωτική αυτοτέλεια.

Το σχέδιο που μελετά ειδικότερα η διοίκηση της τράπεζας, αποβλέπει στη δημιουργία ενός ενιαίου μεγαλύτερου σχήματος, το οποίο θα μπορεί καταρχάς να έχει ευκολότερα πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου για την άντληση ρευστότητας. Επιπλέον επιδιώκεται η επίτευξη διασυνοριακών συνεργειών μεταξύ των θυγατρικών της τράπεζας στα Βαλκάνια, ενώ παράλληλα η ενιαία εταιρική οντότητα θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία και δυναμική για να αποφασίσει στρατηγικές κινήσεις και συμπράξεις στην περιοχή.  Τέλος, το σχεδιαζόμενο εγχείρημα αποβλέπει και στη μείωση του λειτουργικού κόστους του ομίλου στην περιοχή μέσω ενός πιο «μαζεμένου» διοικητικού σχήματος. Σημειώνεται ότι στο α΄ τρίμηνο του 2011, οι θυγατρικές της Εθνικής στα Βαλκάνια (πλην της Finansbank, η οποία εξαιρείται και από το πλάνο περί ενιαίας βαλκανικής «ομπρέλας») πέτυχαν μείωση λειτουργικού κόστους κατά 3% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2010.

Η προοπτική της δημιουργίας τρόπον τινά μίας «holding» που θα περιλαμβάνει τις δραστηριότητες της Εθνικής στις χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, FYROM, Αλβανία) στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου της ΕΤΕ στην περιοχή σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή. Και αυτό διότι οι έντονες πιέσεις που δέχεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την κρίση χρέους και που του έχουν αποστερήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές, έχει θέσει στο στόχαστρο ξένων ανταγωνιστών τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι Ελληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια βιώνουν «εξ αντανακλάσεως» την απαξίωση που δέχεται η χώρα, καθώς και τις βλέψεις ξένων κολοσσών για μερίδια αγοράς που έχει «χτίσει» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην περιοχή κατά την τελευταία εικοσαετία. Πρόκειται για μία επιτυχημένη περιφερειακή παρουσία την οποία οι μεγαλύτερες ξένες τράπεζες δεν έχουν καταφέρει, προσβλέποντας τώρα με αφορμή την ελληνική κρίση σε μία αναδιανομή της «βαλκανικής πίτας» υπέρ τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ελληνες τραπεζίτες εμμένουν στην «προάσπιση» των «ασημικών» τους στη ΝΑ Ευρώπη, ειδικά τώρα που οι επενδύσεις τους, άνω των 55 δις. ευρώ, στην περιοχή έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Σημειωτέον ότι η «προάσπιση» των «ασημικών» δεν συνίσταται μόνο στη διατήρησή τους ως έχουν, αλλά και στην αξιοποίησή τους με το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος και από θέση ισχύος για τις ελληνικές τράπεζες όταν κάτι τέτοιο επιλεγεί, ανά χώρα, ως η ενδεικνυόμενη στρατηγική.

Για την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, σταθερή πεποίθηση παραμένει ότι η διέξοδος από τη σημερινή κρίση προϋποθέτει εξωστρεφείς επιχειρήσεις, πράγμα που για τον τραπεζικό κλάδο μεταφράζεται σε ισχυρή περιφερειακή παρουσία στις γειτονικές χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Στο σκεπτικό αυτό εντάσσεται και η μελετώμενη δημιουργία «βαλκανικής holding», μέσω της οποίας θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία υπεραξιών για τον όμιλο της ΕΤΕ, ιδιαίτερα καθώς οι χώρες της περιοχής εισέρχονται σε περίοδο διατηρήσιμης ανάπτυξης.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....