Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Атина ноћас била као бојно поље

Атина Фото Ројтерс
АТИНА – Центар Атине синоћ је личио на бојно поље после вишесатних сукоба полиције и стотина вандала који су се умешали међу демонстранте током протеста због нових мера штедње.
Крајем дана улице око трга Синдагма биле су прекривене каменицама и моткама којима су нападачи гађали полицију, као и стаклом уништених аутобиских станица и излога.
Фасаде зграда неколико банака и једне поште прекривене су гаром од пожара које су самозвани анархисти запалили „молотовљевим коктелима”, док их је полиција растеривала испаљивањем шок-бомби и сузавца.
Око сто људи је у болницама због повреда главе или гушења од хемикалија.
Министарство здравља навело је да је 31 полицајац на болничком лечењу, а полиција је саопштила да је 11 особа ухапшено.
Дим се и даље надвија над кантама за смеће које су вандали претоврили у барикаде у сукобима са полицијом.
Према проценама власти, око 600 људи учествовало је у насиљу, умешавши се у демонстрације на којима је било више од 20.000 људи.
Поподне су нападачи флашама воде гађали посланика владајућих социјалиста Александра Атанасијадиса јер је у Скупштини гласао за пакет ригорозних мера штедње, иако је раније најавио да ће бити против.
Сукоби у Атини избили су одмах пошто је Скупштина изгласала пакет ригорозних петогодишњих мера буџетске и штедње јавних расхода. Те мере су услов страних кредитора да помогну Грчкој да отплати нагомилане дугове.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....