Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Sprej protiv kamera!!!
Na crnom tržištu se pojavio „antirefleks“ za tablice

Sprej protiv kamera!!!

Sreda - 22.06.2011
Taman kad su vozači u Beogradu pomislili da im nema spasa zbog ugradnje sigurnosnih kamera po gradu, na crnom tržištu pojavio se takozvani antirefleks sprej, koji ih navodno može spasti od dobijanja kazne za saobraćajni prekršaj!


Već godinama u Americi i Evropi postoji sprej koji naprskate na tablice i na taj način onemogućite kameru da vam uslika registarski broj. Tačnije, kamera uslika table, ali se umesto broja na fotografiji nađe samo bela mrlja. Radi se o tome da se upotrebom ovog spreja svetlosna refleksija uveća i do 50 puta, te je registarski broj nemoguće uslikati. U američkoj reklami za sprej se kaže da je potpuno nevidljiv golim okom, ali i da „nigde u zakonu ne stoji da vaše tablice moraju da budu fotogenične“.
Na domaćim forumima pojavila se informacija da se ovaj sprej može nabaviti i u Srbiji, naravno na crno.
Direktor srpskog komiteta za bezbednost u saobraćaju Damir Okanovića za „Alo!“ kaže da ovaj proizvod ne doprinosi povećanju bezbednosti naših građana.
- Načuo sam da je taj proizvod dospeo i na naše crno tržište. Sprej možda može da vas spase od prekršajne odgovornosti, ali ne može da vas spase katastrofalnih posledica nebezbednog ponašanja - kaže Okanović i dodaje da taj sprej kod nas još nije testiran, te se i dalje ne može sa sigurnošću tvrditi da li radi ili ne.
- Kamere koje su postavljene u Beogradu su poslednja reč tehnologije, pa tako nisam siguran da li je taj bezbednosni sistem uopšte moguće izigrati!
Ipak, brojni snimci govore da, na primer, američke sigurnosne kamere nisu sposobne da „nadmudre“ ovaj proizvod, pa se tako na vestima „Foks“ televizije pojavljuje prilog u kom policijski službenik priznaje da je nemoguće očitati registarski broj ako su tablice isprskane.
Iako nijedna prodavnica u Srbiji ne prodaje „antirefleks“ sprej, on se može naručiti preko interneta i košta oko 30 dolara ili 21 evro. Proizvođači kažu da se jednom naneti sloj više ne može ukloniti, te su vozači nakon jednog nanošenja „sigurni“ .
Pored spreja, u inostranstvu postoji još nekoliko rešenja za problem kamera u saobraćaju. Jedni imaju tablice „sa dva lica“, koje se po potrebi okrenu. Postoji i nešto nalik na venecijanere koji se stavljaju na prozore. Kada pogledate tablice pod pravim ili tupim, one se savršeno dobro vide. Ipak, kamere se nalaze na određenoj visini i pod tako oštrim uglom ovi automobilski venecijaneri potpuno onemogućavaju kamere da zabeleže registarski broj vozila.

MUP: To nije moguće!
Načelnik Saobraćajne policije MUP-a Srbije Dragiša Simić tvrdi da je tako nešto nemoguće.
- Prvo, još nije bilo slučajeva da nismo mogli da očitamo tablicu na automobilu koji je napravio neki saobraćajni prekršaj, a i nije mi poznato da se tako nešto pojavilo kod nas. Drugo, naše tablice su posebno zaštićene, tako da na njih ne može da utiče nikakav sprej niti one mogu nečim da se isprskaju da bi se onemogućila identifikacija tablica - kaže Simić za „Alo!“

Nikad se ne skida s tablica
Na internetu se može naći i uputstvo za upotrebu spreja u kom se kaže: „Skinete tablice i poprskate sprejom celu površinu. Zatim sačekate da se sve osuši i ponovite postupak dva, tri puta - sve dok površina ne postane potpuno sjajna. Nakon toga ostavite da se suši dva sata i trebalo bi da tu stoji doživotno!“

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...