Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Nema rezervnog plana za spas Grčk

Lideri EU potvrdili su riješenosti za pomoć Grčkoj da izađe iz dužničke krize i za  održavanje finansijske stabilnosti evropskog bloka.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da “postoji stvarna volja zemalja članica da učine sve što je potrebno”.

Predsjednik EU Herman Van Rompej je istakao da Brisel čini sve da omogući Grčkoj pristup fondovima za razvoj za podsticanje ekonomije.

Predsjedavajući evrozone i premijer Luksemburga Žan Klod Junker naglasio je da Atina mora da ispuni sve uslove predviđene paketom finansijske pomoći.

“Svi uslovi moraju biti ispunjeni. Ne treba dopustiti postojanje ubjeđenja u postojanje rezervnog plana. Ukoliko Grčka učini sve što je potrebno onda ćemo i mi sa svoje strane”, rekao je Junker.

Grčki parlament treba da tokom iduće sedmice usvoji novi paket mjera štednje.

EU i Međunarodni monetarni fond (MMF) zahtijevaju sprovođenje novih mjera štednje da bi oslobodili dodatnih 12 milijardi evra pomoći tokom narednog mjeseca koji su Atini potrebni za isplatu dospjelog duga.

Međutim, nove predložene mjere su izazvale veliko protivljenje širom Grčke. Novi grčki ministar finansija Evengelos Venizelos sastaje se danas sa delegacijom iz EU i MMF radi finalizacije novih mjera štednje. Predložene mjere štednje izazvale su nemire u Atini i opšte štrajkove u zemlji, ali i potrese na globalnim tržištima. (Capital.ba)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Μαρίγια Μιλόσεβιτς, κόρη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μίλησε σε μια μεγάλη συνέντευξη για τις λεπτομέρειες της τελευταίας συνομιλίας με τον πατέρα της

  Είπατε κάποτε, το 2001 για την ακρίβεια, ότι κάποιος έδινε πέντε εκατομμύρια δολάρια για να συλληφθεί και να εκδοθεί στη Χάγη ο πατέρας σα...