Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Savremeni festival na Beogradskoj tvrđavi

Beograd će u septembru dobiti novi festival koji će na prostoru Kule Nebojša, Barutane i platoa Beton hale predstaviti dela umetničke muzike, dizajna, dramskog stvaralaštva i umetničkog obrazovanja. Festival će ove godine biti održan od 2. do 11. septembra, a inicijator ovog projekta Nebojša Bradić kaže za “Blic” da će narednih godina program biti mnogo bogatiji.
“Festival ove godine promoviše jedan novi tretman kulturnog nasleđa povezujući ga sa savremenom produkcijom i idejama koje se oslanjaju na projekte Dunavske strategije. Verujem da će taj festival biti osnova za jedan značajan kulturni događaj koji će u narednim godinama beogradskoj publici predstaviti veće produkcije kao što bi mogao da bude operski festival”, kaže Bradić.

Prema njegovim rečima, ovo će biti pilot-verzija festivala, čiji je cilj da se provere kapaciteti, ali i da se uspostavi saradnja sa zemljama u regionu, od Austrije i Nemačke do Rumunije.


“Potencijali Beogradske tvrđave, njena jedinstvenost i mogućnosti prezentacije u narednim godinama predstavljaju jedinstvenu platformu za stvaranje umetničkih događaja, međunarodno povezivanje Srbije i razvoj kulturnog turizma. Upravo radi toga došlo je do saradnje koja će povezati savremenu umetničku produkciju i atraktivne prostore beogradske tvrđave. Kula Nebojša, kao uspešan primer revitalizovanog kulturnog nasleđa, biće centralni festivalski prostor”, objašnjava Bradić.
 
Nebojša Bradić
Festival koji svoje prvo izdanje ima 2011. godine ima za cilj da kulturno nasleđe Beograda i Srbije koristi kao inspiraciju za nova umetnička dela, aktivira novu publiku i podstiče stvaralaštvo mladih. Osim toga, festivali će biti deo inicijative Srbije za Dunavsku strategiju.

“Umetnici iz različitih zemalja Dunavske strategije učestvovaće u zajednički stvorenom umetničkom konceptu koji povezuju koncerti, predstave, izložbe, radionice i razgovori. Na taj način će Dunav ponovo promovisati zajedničko kulturno nasleđe i biti plodna osnova za razvoj kreativnosti”, kaže Bradić.

U programu festivala ove godine će biti premijera scensko-muzičkog događaja “Poslednje putovanje Rige od Fere”, nastalog prema motivima priče Ive Andrića, zatim takođe premijerno izvođenje dela “Istar” u verziji „Gudača Sv. Đorđa“, koji će zajedno sa Gordanom Nikolićem izvesti i “Muziku na vodi”. Koncert će održati i Edin Karamazov i Katarina Jovanović, a na programu je i debata “Pesnik i političar na Dunavu”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες