Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Srbi, sačuvajte svoju veru i zemlju

Vladika Teodosije poručio Srbima na Kosovu da ne prodaju olako svoju zemlju koju su njihovi preci skupo kupili
BEOGRAD - Episkop raško-prizrenski Teodosije poručio kosovskim Srbima, uoči Vidovdana, da ne prodaju nasleđenu i teško stečenu zemlju već da je ostave svojim potomcima.
U izjavi KIM radiju, episkop Teodosije je podsetio na zavet kneza Lazara „da sačuvamo svoju veru, svoje svetinje, svoju zemlju, koja nam je od Boga data, a najvažnije je da sačuvamo svoje prisustvo na Kosovu i Metohiji".
„Oni su ovu zemlju skupo kupili i zato mi danas nemamo pravo da je olako otuđimo, da prodajemo ono što sami nismo stekli, već smo nasledili. I to je moja poruka, da zaista više brinemo za ono što je neprolazno, večno i što će doći posle ovog života. Da ne bude da se mi danas više brinemo za ovo zemaljsko, kako ćemo što lepše proživeti ovaj život, a onda posle nas - da nas nije briga šta će ostati našoj deci i potomcima", kazao je vladika Teodosije.
Vladika je ponovio reči kneza Lazara „da je zemaljsko zamaleno carstvo, a nebesko uvek i doveka".
Govoreći o položaju Srba na Kosovu, vladika Teodosije je kazao da se istorija ponavlja, kao i da  se i danas polaže ispit koji su knez Lazar i kosovski junaci položili na Vidovdan.
„I kao što su oni svoje živote dali za svoju zemlju i otečastvo, tako i mi danas treba da mislimo na isto. Najvažnije je da ne budemo sebični, jer tamo gde je sebičnost prisutna, tu nema ljubavi prema bližnjem, nema bratoljublja i spremnosti da se žrtvujemo. Uvek se može učiti na primeru naših predaka i daj Bože da se naša deca uče na našem", kazao je Todosije.
Govoreći o ovogodišnjem obeležavanju Vidovdana, vladika Teodosije je najavio dolazak srpskog patrijarha Irineja, kao i predstavnika vlasti iz Beograda.
Patrijarh Irinej će na Vidovdan služiti svetu liturgiju u porti manastira Gračanica u 8 sati, a potom i parastost srpskim junacima, postradalim 1389. godine na Gazimestanu u 13:00. Prema rečima, vladike Teodosija, očekuje se dolazak gostiju iz svih krajeva Srbije i dijaspore.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες