Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ulje koje sprečava moždani udar

Osobe starije od 65 godina koje redovno konzumiraju u ishrani maslinovo ulje imaju 41 odsto manje šanse da dožive moždani udar, tvrde francuski naučnici
Odavno je poznato da maslinovo ulje sadrži omega 6 masne kiseline, koje smanjuju krvni pritisak i smiruju upale kod hroničnih oboljenja kao što su bolesti srca i artritis. Ali, sada su francuski naučnici otkrili još jednu pozitivnu osobinu maslinovog ulja.
Naime, oni tvrde da osobe starije od 65 godina koje redovno konzumiraju u ishrani maslinovo ulje imaju čak 41 odsto manje šanse da dožive moždani udar, u odnosu na one koji ulje masline nikada ne konzumiraju.
<a href='http://d1.openx.org/ck.php?n=a5c4a3ce&cb=1308745238' target='_blank'><img src='http://d1.openx.org/avw.php?zoneid=178294&cb=1308745238&n=a5c4a3ce' border='0' alt='' /></a>
Stručnjaci francuskog Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (INSERM) na čelu sa Sesilijom Samijeri sproveli su istraživanje na 7.625 osoba starijih od 65 godina i zaključili da ova vrsta ulja produžava život.

Na pitanje: koliko često konzumiraju maslinovo ulje, predstavnici starije populacije koji su učestvovali u ovom eksperimentu imali su mogućnost da odgovore na tri ponuđena odgovora - nikada, povremeno, samo kod kuvanja jela ili pripremanja salata ili svakodnevno.Istraživanje je trajalo punih pet godina i za to vreme 148 ispitanika doživelo je moždani udar.
Izraženo u procentima, to znači da je 2,6 odsto osoba koje nikada ne konzumiraju maslinovo ulje doživelo moždani udar, u odnosu na 2 odsto onih koji ga umereno koriste i 1,5 odsto redovnih korisnika.
- Maslinovo ulje je jeftin, zdrav i jednostavan način da sprečite moždani udar - zaključuje Sesilija Samijeri.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου