Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Zemun - grad na vodi

Dobrodošli u Zemun
Zemun Dunav SavaOvaj, nekada nezavisan grad, čije ime potiče od slovenske reči “zemlja”, sa retko pogodnim položajem, nalazi se na desnoj obali Dunava i graniči se sa Vojvodinom. Zemun postoji još od “bakarnog doba”, a kroz istoriju je bio pod vladavinom Vizantije, Turaka, Austro-Ugara, da bi po formiranju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, konačno postao deo Srbije. Od 1934. godine Zemun je deo grada Beograda, a koliko je njegov položaj interesantan, ne svedoče samo istorijski događaji i spomenici, već i način na koji se ovaj “grad u gradu” neminovno razvija u moderno naselje sa bogatom turističkom ponudom.
Zemun ima šta da pokaže, počev od kulturno istorijskih spomenika, kakva je kula na Gardošu, preko dobrih lokacija za pecanje, ugostiteljskih objekata, Teatra i opere "Madlenijanum", splavova, kultnih kafana sa poznatim gastronomskim čudima, galerija, do radnji koje izrađuju ukrasne i upotrebne predmete davno zaboravljenih zanata.

Najznačajniji kulturno istorijski spomenici

Zavičajni muzej Zemuna u Spirtinoj kući (18. vek), Kuća sa sunčanim satom (1823), Zgrada štamparije Jove Karamate (početak 19. veka), Ičkova kuća (18. vek), Ostaci srednjovekovne tvrđave (11. vek), Zemunska milenijumska kula na Gardošu (1896), Stari Magistrat (1832).

Poznate manifestacije

Međunarodni festival monodrame i pantomime, Zemunski međunarodni salon karikature, “Zilik“ likovna kolonija, “Leto na keju“ i td.

Izletišta u okolini Zemuna

Budući da je Zemun nekada imao poznatu evropsku luku, stara tradicija gostoprimstva na reci i danas je prisutna, te je Zemunski kej, sa brojnim splavovima, idealno mesto za beg od gradske vreve, ili usputna stanica onima koji Dunavom krstare sve do Crnog mora. Takođe, Zemun se može pohvaliti gotovo netaknutom oazom, zemunskim kupalištem, poznatijem pod nazivom Lido, koje se nalazi na Velikom ratnom ostrvu.
Upoznaj Zemun - grad na vodi!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου