Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ Εκτύπωση
14/07/2011 
Τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχουν αλλαγές από την άποψη του μηχανισμού για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των ανθρώπων, -  δηλώθηκε κατά την παρουσίαση της έκθεσης του μη κυβερνητικού οργανισμού ASTRA, που ασχολείται με αυτά τα ζητήματα. Οι περισσότερες αλλαγές έγιναν κατά το ζήτημα του πλαίσιου της νομοθεσίας για την ποινικοποίηση και την τιμώριση του λαθρεμπορίου ανθρώπων, αλλά το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η επανένταξη των θυμάτων στην κοινωνία. Γράφει η δημοσιογράφος Jelica Tapušković.

 Το παγκόσμιο φαινόμενο του λαθρεμπορίου ανθρώπων, που εμφανίζεται στις χώρες που βρίσκονται στην πολιτική και στην οικονομική ανάπτυξη, στις ανανεπτυγμένες χώρες, στις αναπτυσσόμενες χώρες, χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο και μετά από συγκρούσεις, δεν έχει παραληφθεί ακόμα και η Σερβία. Κάθε χρόνο, παγκοσμίως περισσότερα από 700 χιλιάδες γυναίκες, παιδιά και άνδρες, που πέφτουν θύματα του λαθρεμπορίου ανθρώπων και κερδών που φέρνει το εν λόγω λαθρεμπόριο -  θεωρείται ένα από τα τρία πιο επικερδείς εγκληματικές δραστηριότητες. Στη Σερβία, το 80 τοις εκατό των θυμάτων του λαθρεμπορίου αποτελούν γυναίκες και η πιο συνηθισμένη μορφή λαθρεμπορίου είναι η σεξουαλική εκμετάλλευσης, συχνά συνοδεύεται από το δεδομένο να τις αναγκάζουν σε χρήση ναρκωτικών, τις εκφοβίζουν και τις εκβιάζουν. Η κυρία Ivana Radović, από το μη κυβερνητικό οργανισμό ASTRA, και μια από τους συντάκτες της έκθεσης, είπε ότι δεν μπορεί κανείς να πει με ακρίβεια πόσα είναι θύματα του λαθρεμπορίου, επειδή μόνο το 10 τοις εκατό των θυμάτων χαρακτηρίζονται ως τέτοια. Σύμφωνα με τα λόγια της, μέχρι το έτος 2003 δεν υπήρχε το έγκλημα του λαθρεμπορίου ανθρώπων στη νομοθεσία, οι έμποροι καταδικάστηκαν συχνά ελάχιστα. Επιπλέον, η ίδια είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι τα θύματα εντοπίστηκαν μόνο στη Σερβία, ενώ ο ακριβής αριθμός των πολιτών μας εκμεταλλεύεται και στο εξωτερικό. Είναι πολύ σημαντικό, είπε η κυρία Radović, να παρέχει κανείς βοήθεια στο άτομο-θύμα για να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα, που της έχουν φέρει μέχρι αυτήν την κατάσταση. Μία από τις δυσκολίες αποτελεί και τη σωματική ασφάλεια των θυμάτων, η οποία δεν λύθηκε συστηματικά, και στη Σερβία αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα καταφύγιο, όπου παραμένουν τα θύματα.

«Το θύμα στη διαδικασία ανάκτησης υποφέρει ακόμα πολύ. Δεν υπάρχει βασική και ουσιαστική κατανόηση το τι είναι το λαθρεμπόριο ανθρώπων, γιατί συνέβη και τι το άτομο αυτό έπαθε σ’ αυτή τη διαδικασία. Τα θύματα συχνά βιώνουν δευτερογενή θυματοποίηση, όταν η εικόνα της με την πλήρη διεύθυνση δημοσηευτεί στην εφημερίδα, όταν ζουν σε ένα κλειστό καταφύγιο από το οποίο δε βγαίνουν, και όταν πολύ δύσκολα έρχεται η πρόσληψη», - δήλωσε η κυρία Radović.

Η δικηγόρος του οργανισμού, κυρία Dejana Spasojević Ivančić, ανέφερε τα τέσσερα προβλήματα που εμφανίζονται, πιο συχνά, κατά τη δίκη στους λαθρεμπόρους – προκατάληψη, απόφραξη, μέτρηση της ποινής και αναπόφαση σχετικά με την αίτηση ιδιοκτησίας. Λοιπόν, εκτός από τις προκαταλήψεις που έχουν οι δικαστές για το θύμα, υπάρχουν πολλά παραδείγματα, που υποδεικνύουν πως η δίκη εμποδίζεται αν δεν έρχονται οι καταζητούμενοι σε δίκη, επίσης, με την παρουσίαση θυμάτων ως κύριων κακοποιών, φέρνοντας την οικογένεια και τους φίλους τους σε δίκη, η παθητική συμπεριφορά του εισαγγελέα. Το πρόβλημα είναι και το να μη πάρει κανείς την απόφαση σχετικά με την αίτηση ιδιοκτησίας, στην οποία το θύμα έχει δικαίωμα επειδή θεωρείται ότι λαθρέμπορος πρέπει να της εκπληρώσει γι’ αυτό που έκανε. Στη συγκέντρωση έγινε λόγος και ότι, αν και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από το έτος 2000, ακόμα πρέπει να δουλεύει κανείς πάνω σ’ αυτά. Η επίλυση του προβλήματος του λαθρεμπορίου ανθρώπων αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και λόγω αυτού θα έπρεπε οι κρατικοί μηχανισμοί να ασχολούνται σοβαρά με το εν λόγω πρόβλημα, και όχι μόνο να το θεωρούν ως ένα γράμμα στο χαρτί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....