Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

„Маршалов план” за Грчку

На изненађење брокера на светским берзама, европски лидери указали да грчки банкрот, ипак, није искључен
Све очи упрте у Немачку шта ће рећи о помоћи Грчкој: Ангела Меркел (Фото Ројтерс)
Еврозона ће Грчкој понудити нове повољније кредите да би снизила спољни дуг од 350 милијарди евра, не искључујући учешће приватних инвеститора у другом пакету међународне помоћи Атини, чак и уколико то изазове привремени банкрот. Европска монетарна унија и Међународни монетарни фонд спремни су да усмере око 70 милијарди евра помоћи Грчкој и саставе „Маршалов план” за оживљавање грчке привреде, исход је јучерашњег хитног самита лидера Европске уније у Бриселу. Спомињање могућег селективног грчког банкрота изазвало је јуче уочи самита пометњу на берзама.
Наиме, месецима одлучни да по сваку цену избегну банкрот Грчке, лидери еврозоне јуче су – пред очима запрепашћених људи са берзи и своје егејске периферије – напречац променили мишљење, рекавши да не искључују банкрот Грчке.
„Све опције су отворене. Не треба искључити ни могућност селективног банкрота, мада би требало учинити све да до тога не дође”, изјавио је јуче Жан-Клод Јункер, премијер Луксембурга и председник Еурофин групе министара финансија чланица еврозоне, уочи хитног самита лидера монетарне уније у Бриселу. „Евро није у опасности”, оценио је Јункер, али су га нервозне берзе одмах разувериле, моменталним обарањем вредност валуте монетарне уније.
Јункер је „мачку пустио међу голубове”, оценио је лондонски „Фајненшел тајмс” пред самит заказан да очврсне финансијску стабилност еврозоне, и дефинише други пакет међународне финансијске помоћи Грчкој, пре него што се дужничка криза разлије са периферије ка центру монетарне уније.
„Самит у Бриселу је преломни тренутак за Грчку и Европу”, упозорио је грчки премијер Јоргос Папандреу. „По сваку цену треба избећи било какву врсту банкрота Грчке”, надовезао се грчки министар финансија Евангелос Венизелос.
„Историја ће бити оштар судија овој генерацији европских лидера уколико оману да овог пута пронађу решење за кризу. Поједини европски лидери зарицали су се да ће учинити све да сачувају евро и еврозону. Сада је тренутак да обећања и остваре”, упозорио је председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.
Према оцени британског министра финансија Џорџа Озборна, други пакет помоћи Грчкој је велика прилика за чвршћу интеграцију еврозоне. Како преноси Ројтерс, нацрт новог плана помоћи посрнулим економијама о којем су расправљали европски лидери садржао је то да се време отплате дугова Грчке, Португалије и Ирске продужи са седа и по година на 15 година, а да се каматна стопа на те кредите смањи са 5,5 одсто на 3,5 одсто.
Међутим, незванични извори су саопштили да су државе чланице Европске уније спремне да Грчка „склизне у привремени банкрот”, али као део плана за откуп њених дугова.
Поједине чланице еврозоне имају велике проблеме због неизвесне одрживости својих дугова и одсуства конкурентности привреде: то је суштински проблем, оценила је немачка канцеларка Ангела Меркел након дуге ноћи преговора са француским председником Николом Саркозијем. Телефонско убеђивање Меркелове у среду после подне да одустане од инсистирања на учешћу приватних инвеститора у обезбеђивању новца за други пакет помоћи Грчкој није било довољно. Француски председник био је принуђен да одлети у Берлин на разговор у четири ока. Након седам сати дискусије, Меркеловој и Саркозију се прикључио Жан-Клод Трише, председник Европске централне банке, а на телефонској вези са Берлином били су још председник Савета ЕУ Херман Ван Ромпај и амерички лидер Барак Обама.
У понуди за помоћ Грчкој била су три ривалска предлога – сваки понаособ са законским зачкољицама, и роком примене дужим од тренутног стрпљења нервозних берзи.
Европски лидери сматрају да се новац за помоћ Грчкој може обезбедити репрограмирањем грчких обвезница како доспевају на наплату, трампом обвезница за дуг са дужим роком доспећа, откупом сопствених деоница по нижој цени преко кредита из Европског спасилачког фонда... У ноћи преговора са Меркеловом, Саркози је одустао од предлога о додатном опорезивању банака унутар еврозоне ради помоћи Грчкој...
Какав коктел помоћи лидери еврозоне спремају Грчкој, јуче касно после подне још није било јасно.
„Самит у Бриселу могао би бити последња прилика за лидере еврозоне да се ухвате у коштац са дужничком кризом у региону. Уверење је, уколико самит не испостави свеобухватни, практични, мерљиви и финансијски доступан приступ решавању проблема Грчке, да ће наступити хаос”, злокобна је процена са лондонске берзе.
Самит у Бриселу имаће пресудан значај за будућност финансија Грчке, стабилност еврозоне, али и опстанак евра, упозорила је јуче и атинска штампа.
Т. Вујић
објављено: 22.07.201

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....