Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Београд

Грчка најјефтинија, најближа и – најтраженија

Шпанија, Турска и Египат на другом месту по популарности. – Црна Гора и Италија најмање привлаче наше туристе
Слика опште беспарице равна је минијатури када је путници у јеку туристичке сезоне упореде са величином кофера у који слажу купаће костиме, пешкире, „факторе” за заштиту од сунца... Туриста је ове године више него лане, показује истраживање „Путовања инфо”, најпосећенијег сајта и интернет агенције за онлајн резервацију и продају туристичких аранжмана. Може да звучи невероватно, али слободних места нема у групама које ових дана из Београда крећу пут Шпаније, која спада у најскупље дестинације, или у Египат где су на почетку сезоне хотели махом зврјали празни.
Слика Грчке у чељустима економске кризе: нереди на улицама Атине, затварање граничног прелаза „Евзони” између Грчке и Македоније... овог лета није обесхрабрила наше туристе. Није им пало на памет да откажу уплаћене аранжмане на Крфу, Родосу, Криту, Скијатосу, Халкидикију, Тасосу... Напротив – земља сиртакија им је најпријемчивија.
– Број туриста порастао је за пет одсто. Цака је у томе што се највише њих определило за одмор у предсезони или после сезоне, када су цене много ниже. Убедљиво највише посетилаца нашег сајта одабрало је летовање у Грчкој, где су аранжмани бар 10 одсто јефтинији од прошлогодишњих. Осим што је најјефтинија, она је и најближа. За одмор у Пефкохорију лане је требало издвојити у просеку 180 евра, сада је довољно око 160. Боравак на Халкидикију многи неће пропустити у септембру, јер кошта свега 50 евра – каже Елена Ердељановић, пи-ар „Путовања инфо”.
Друго место међу најтраженијим дестинацијама деле Египат, Турска и Шпанија, а Црна Гора и Италија су најмање привлачне нашим туристима, сведочи истраживање. Последња упоредна анализа „Путовања инфо” показује да је боравак у Египту и Турској јефтинији 15 до 20 одсто у просеку, али је у Шпанији толико скупљи.
– Најупадљивији је пораст интересовања за Мајорку, Ибицу, Коста Браву... Организовано је чак четири пута више полазака за Шпанију, иако је драстично скупља од других дестинација. Италија је прошле године била апсолутни хит, а сада је на последњем месту по заинтересованости путника. Може да значи да су се лане разочарали или да су цене папрене. Само три одсто од хиљаду анкетираних туриста нада се добром проводу у Риминију, а сваки двадесети одабрао је Црногорско приморје – коментарише истраживање Ердељановићева.
Авионска карта од Београда до Мајорке ових дана не може да се нађе ни за лек. Нема места све до друге половине августа, тврде у туристичким агенцијама. А летовање на највећем шпанском острву по особи кошта од око 450 евра у изнајмљеним апартманима до више од 2.000 у хотелима са пет звездица.
– Шпанија је букнула као да је нова дестинација, мада аранжмани нису јефтини. Спектар цена је широк. Варирају од категорије смештаја и врсте превоза, авионом, аутобусом или комбинацијом та два. Радимо Коста Браву и Мајорку која је распродата до 15. августа. Код нас је велико интересовање и за Римини у Италији, због повољних цена (пакет аранжман кошта од 199 до 300 евра) и зато што једино ми нудимо десетодневне аранжмане – објаснио је Саша Вучковић, пи-ар туристичке агенције.
--------------------------------------------------------
Одмор у домовини није летовање  
Упркос богатој понуди за одмор у бањама или на планинама Србије, наши туристи домовину не бирају за летовање, кажу у агенцијама.
– Србија је дестинација за предах од напорне свакодневице, али не дужи од неколико дана. Путници се опредељују за излете на салашима, винске туре, викенд одмор у бањама или на Копаонику, Тари, Златибору... – објашњавају туристички стручњаци.
----------------------------------------------
Египат поново у игри
Египат је био врло „танак” на почетку сезоне. Али аранжмани се сада продају као да су џабе, примећују у водећим агенцијама. Египатски хотелијери су осетно спустили цене, а наши туристи су већ резервисали понуђена места. Слободних ће бити тек од друге половине августа.
Кратко је трајало затишје са северном Африком. На велика врата путници се враћају у Египат и Тунис. Цене аранжмана крећу се од 299 евра, а место у луксузнијим хотелима са пет звездица може да се резервише са 580 евра, додуше не пре краја августа.
У агенцијама признају да се у Тунис ове године слабије путује. Бугарска је, оцењују, стандардно добра, а Турска приметно траженија, мада интересовање за Кушадаси, Мармарис и Бодрум не јењава годинама.
Миленија Симић-Миладиновић
објављено: 25.07.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου