Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Летњи одмор на Копаонику

Тениски терен на којем је својевремено започео бављење белим спортом је зарастао у траву и шибље
Успех најбоље успева, ова крилатица је нарочито популарна сада, после успеха Новака Ђоковића. Све више наше деце жели да тренира тенис а лето је најповољније за организовање кампова за бављење овим елитним спортом. Своје прве кораке Ноле је направио на Копаонику, док је био сасвим мали и док је његов отац на овој планини радио као инструктор скијања. Сви мештани само о томе причају.
Копаоник, пре двадесет година проглашен за национални парк, све више пажње поклања летњем туризму. Природне лепоте, велики број атракција које нуди, као и чињеница да лети нема гужве, све су примамљивији мотиви да се различити садржаји нуде на овој планини и у околини.
Поменимо најпре сплаварење Ибром, већ надалеко познату летњу туристичку атракцију, на 18 километара од центра Копаоника. Ту су и пешачке туре са професионалним водичима, по козјим стазама и богазама као и већ устаљене манастирске туре, где је предвиђена посета Студеници, на 70 километара од центра Копаоника, Сопоћанима на 80 километара, одлазак у манастир Градац и посета Жичи. Карактеристично за ову туру је и монашки ручак, који подразумева специјалитете из овог краја.
Неизбежан је и пикник у природи, нарочито у излетишту Кадијевац, на пропланку, где се такође нуди домаћа храна. Због надморске висине од 1.800 метара температура је увек далеко нижа него у граду. Ноћна и јутарња је око седам степени, док највиша дневна достиже 27.
– У нашем хотелу већ две године имамо два кампа за младе: камп за учење енглеског језика „English Summer” који организује The English Book и тениски камп – каже менаџер хотела „Путник” Андрија Јеремијевић. Пружамо им различите услуге а покушавамо и да једни другима покажу шта знају. Било би добро да деца која уче енглески имају и часове тениса, и обрнуто – да мали тенисери уче језик. Трудимо се да нашим младим гостима пружимо што више занимљивог садржаја и да им приближимо лепоте Копаоника. Ту је и школа јахања са шест коња – од понија до озбиљног грла, што деца посебно воле. Наравно, и за наставнике и родитеље покушавамо да осмислимо разне занимљивости, жеља нам је да виде црквице у стенама, да посете Метођију – гејзир са хладном водом, да ручају у Ђорђевића бачији, а ту су и винске туре, са посетом подрумима „Вино Жупа”.

Осим у хотелу „Путник”, деце има и у планинском дому „Ртањ” а да је среће, сви хотели, укључујући и „Гранд”, позабавили би се овом врстом летњег туризма у корист младих.
– Нарочито је значајно за летњи камп да деца све време уживају, да се друже, да су десет дана на чистом ваздуху, да на Копаонику имају заиста шта да виде и да се упознају са лепотама ове наше дивне планине – каже Лиса Браун, директор The English Book-a. Ове године најмлађи полазник је имао шест и по година и верујем да је то право време за учење страног језика. Прекрасно је радити с децом а поготову кад се, у року од само неколико дана, на њиховом лицу јасно види напредак у сазнању. Увели смо и приредбу на енглеском језику, коју осмишљава Матија Јаничић, координатор, којом се ефектно завршава курс.
Поред свих недостатака – путеви до Копаоника још нису изграђени, тениски терен на којем је Новак Ђоковић започео бављење белим спортом тавори зарастао у траву шибље, апотека ове године не ради, радост деце и родитеља на одласку из кампа на Копаонику брише све недаће.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...