Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Dunav fest na tri kalemegdanske lokcije

BEOGRAD  - Dunav fest biće održan na Kalemegdanu, na tri lokacije - Kula Nebojša, Barutana i Beton hala, a festival će početi 31. avgusta izvođenjem muzičko-scenskog dela "Poslednje putovanje Rige od Fere".
U "Poslednjoj plovidbi" povezane su srpska i grčka istorija, rekao je član Umetničkog saveta Festivala reditelj Nebojša Bradić.
"Na tom brodu koji će poći iz Zemuna svi putnici današnjeg vremena, budućih vremena i prošlosti, svi zajedno ćemo ispričati jednu priču. Kamen, drvo, metal su samo materija. Ono što tome daje sadržaje je priča", rekao je Bradić.
Posetioci festivala videće i premijeru dela "Istar", koncerte Edina Karamazova i Katarine Jovanović, "Muziku na vodi" u izvođenju Gudača Svetog Đorđa i izložbe.
Festival organizuje JP "Beogradska tvrđava" uz podršku Ministarstva kulture, a promovisaće Dunav kao kulturno nasleđe.
Direktorka JP "Beogradska tvrđava" Ivana Lučić Todosić rekla je da Beogradska tvrđava inspiriše umetnike koji se stalno vraćaju da stvaraju na ovom prostoru. Festival je nazvan Dunav fest zato što je namera da se ukaže na vekovnu povezanost Dunava i Beogradske tvrđave.
Ambasador Grčke u Beogradu Dimostenis Stoidis rekao je da je ova inicijativa idealna prilika za predstavljanje načela i vrednosti Rige od Fere, njegovih drugova i saboraca.
"Ta načela i vrednosti i danas su aktuelna, to je poštovanje demokratije, ljudskih prava, pravo na obrazovanje i ravnopravnost. Ovaj Festival, koji će početi scenskom obradom "Poslednje putovanje Rige od Fere" ukazuje i naglašava potrebu za što tešnjom saradnjom naša dva naroda u vezi sa pitanjem kulturnog nasleđa", istakao je Stoidis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου