Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Πυροβολισμοί στο Κόσοβο σε επιχείρηση προς επιβολή κυριαρχίας στους Σέρβους

Άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου στη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου
Άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου στη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου   (Φωτογραφία:  Reuters )
Βελιγράδι, Σερβία
Στο «κόκκινο» ανέβηκε η ένταση στο βόρειο Κόσοβο εξαιτίας επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων σε δύο συνοριακές διαβάσεις στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία προς εφαρμογή της απαγόρευσης στην εισαγωγή προϊόντων από το Βελιγράδι. Ο σερβικός πληθυσμός -που αποτελεί πλειοψηφία στην περιοχή και αναγνωρίζει μόνο τη σερβική κυβέρνηση- έστησε οδοφράγματα, σημειώθηκαν συμπλοκές, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά όπλου. Σερβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των Σέρβων που βρίσκονταν στα οδοφράγματα στο μεθοριακό φυλάκιο Μπίρνιακ

Η αστυνομική επιχείρηση που ξεκίνησε αργά τη νύχτα της Δευτέρας στις συνοριακές διαβάσεις αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης στην Πρίστινα να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Τα μέσα ενημέρωσης στο Βελιγράδι μετέδωσαν το απόγευμα της Τρίτης, επικαλούμενα μαρτυρίες κατοίκων στο βόρειο Κόσοβο, ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας άνοιξαν πυρ εναντίον των Σέρβων που είχαν συγκεντρωθεί στο μεθοριακό φυλάκιο Μπίρνιακ.

«Ακούστηκαν πυροβολισμοί. Μάθαμε ότι η αστυνομία του Κοσόβου άνοιξε πυρ εναντίον των δικών μας ανθρώπων» δήλωσε ο Σέρβος διαμεσολαβητής Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, ο οποίος και βρίσκεται στην περιοχή.

Σέρβοι κάτοικοι ανέφεραν στους δημοσιογράφους ότι οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Κοσόβου, στην προσπάθειά τους να καταλάβουν το μεθοριακό σταθμό Μπίρνιακ άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των Σέρβων που βρίσκονται στα οδοφράγματα. Παραμένει άγνωστο, αν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών.

Αλβανικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά όπλου. Εκπρόσωπος της αστυνομίας μίλησε για ενέδρα. Δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορέιου Reuters μετέδωσε πως είδε τον αστυνομικό να μεταφέρεται από μια ομάδα νοσοκόμων σε ασθενοφόρο.

Στην περιοχή κατευθύνεται ο διοικητής της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης KFOR, στρατηγός Έρχαρντ Μπούλερ.

Πληροφορίες που είχαν προέλθει νωρίτερα από ΝΑΤΟϊκής πλευράς ανέφεραν ότι επετεύχθη συμφωνία υπό τη μεσολάβηση της Συμμαχίας, στο πλαίσιο της οποίας θα αποσυρθούν ή κατ' άλλες πληροφορίες ήδη αποσύρθηκαν οι ειδικές δυνάμεις από τα συνοριακά περάσματα μετά την επιχείρηση που επικρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Κοσόβου δεν προέβησαν σε κάποια σχετική δήλωση, πάντως δημοσιογράφος του Αssociated Press μετέδωσε ότι η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σε κεντρική οδική αρτηρία στο βόρειο Κόσοβο μετά την απόσυρση των μονάδων των ειδικών δυνάμεων και την απομάκρυνση των φορτηγών που είχαν παρατάξει οι Σέρβοι.

Επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων

Η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων ξεκίνησε τη νύχτα της Δευτέρας στις διαβάσεις Μπίρνιακ και Γιάρινα, κατόπιν απόφασης του υπουργού Εσωτερικών του Κοσόβου Μπαϊράμ Ρετζέπι. Οι δύο συνοριακοί σταθμοί βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης (EULEX) και η Πρίστινα ποτέ δεν κατάφερε να επιβάλει την κυριαρχία της.

Αφορμή για την επέμβαση της αστυνομίας αποτέλεσε το γεγονός ότι στις δύο αυτές συνοριακές διαβάσεις δεν εφαρμόζεται η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου για την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από τη Σερβία.

Άνδρες των ειδικών δυνάμεων, προσεγγίζοντας την περιοχή συνάντησαν την αντίδραση Σέρβων κατοίκων, που προσπάθησαν με οδοφράγματα να τους αποτρέψουν. Ακολούθησαν συμπλοκές, ενώ σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης της περιοχής ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από έκρηξη χειροβομβίδας. Πληροφορίες για ένα βαριά τραυματία αστυνομικό μετέδωσε και το Reuters.

Νωρίς τα ξημερώματα της Τρίτης η αστυνομία του Κοσόβου κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της τη διάβαση Μπίρνιακ. Στην περιοχή συγκεντρώθηκαν όλο και περισσότεροι Σέρβοι, κάτοικοι του βορείου Κοσόβου, και εμπόδισαν την πρόσβαση των ειδικών δυνάμεων στη δεύτερη διάβαση.

Στο βόρειο Κόσοβο έφθασαν τα ξημερώματα ο υπουργός της σερβικής κυβέρνησης υπεύθυνος για το Κόσοβο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς και ο Σέρβος διαμεσολαβητής στο διάλογο με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς.

Οι Σέρβοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με το διοικητή της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR), στρατηγό Έρχαρντ Μπούλερ, από τον οποίο ζήτησαν να αποχωρήσουν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου.

Ο Γερμανός στρατηγός μετέφερε το αίτημα των Σέρβων στον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος διέταξε την αστυνομία να αποχωρήσει από την οδική αρτηρία στο Λεποσάβιτς, που οδηγεί στη συνοριακή διάβαση Γιάρινα, όχι όμως και από την διάβαση Μπίρνιακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....