Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΣΚΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ Εκτύπωση
15/08/2011
 Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Σερβίας, κ. Dejan Šoškić, δήλωσε ότι το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στη Σερβία πρόκειται να πέσει στο μονοψήφιο επίπεδο ήδη στα τέλη του προσεχούς μηνός Σεπτεμβρίου. «Έχει σταματήσει η παραπέρα αύξηση του ποσοστού πληθωρισμού στη Σερβία, και τώρα είναι μόνο ζήτημα χρόνου πότε θα γυρίσουν τα πράγματα πίσω στο επιθυμητό επίπεδο»,- δήλωσε ο κ. Šoškić για το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, και πρόσθεσε ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού θα γίνει μηδέν, καθώς και ότι τον μήνα Ιούνιο εμφανίστηκε πτώση του μηνιαίου ποσοστού πληθωρισμού κατά 0,3 τοις εκατό, ενώ τον Ιούλιο είχαμε πτώση της τάξης 0,5 τοις εκατό.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ Εκτύπωση
15/08/2011
 Ο αρχηγός του κλιμακίου διαπραγματευτών του Βελιγραδίου στον διάλογο με την Πρίστινα, κ. Borislav Stefanović, δήλωσε πως οι σφραγίδες της πλευράς του Κοσόβου δεν πρέπει να έχουν διακριτικά ενός κράτους και ότι πρέπει να τηρήσουν τη στάση ουδετερότητας. Στη συνέχεια ο κ. Stefanović δεν ήταν πρόθυμος να σχολιάσει, στη δήλωσή του για το πρακτορείο ειδήσεων Beta, τα δημοσιεύματα ορισμένων ημερήσιων εφημερίδων του Βελιγραδίου για κάποια, δήθεν, πρόταση του επίσημου Βελιγραδίου να καθιερωθούν στις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις μεταξύ του βορείου Κοσσυφοπεδίου και της Κεντρικής Σερβίας διπλές σφραγίδες, και πρόσθεσε λέγοντας ότι η πρόταση της Κυβέρνησης της Σερβίας για το θέμα αυτό θα γίνει γνωστή αρχές του προσεχούς μηνός Σεπτεμβρίου. Αναφερόμενος στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί προ ημερών ανάμεσα στους εκπροσώπους της Κυβέρνησης της Σερβίας και των δυνάμεων Kfor για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Stefanović εκτίμησε ότι προς το παρόν αυτή η συμφωνία δίνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. «Ο φόβος των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου από κάποιες τυχόν νέες βίαιες επιχειρήσεις της Πρίστινας είναι δικαιολογημένος, επειδή οι Αρχές του Κοσόβου θα συνεχίσουν τις προσπάθειες επέκτασής τους και στα βόρεια διαμερίσματα, όπου ζουν μόνο Σέρβοι, όμως, εμείς από την πλευρά μας πρέπει να εξασφαλίσουμε και την παρουσία μας εκεί και τα διεθνή πλαίσια, με σκοπό να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα χρήσης βίας από μέρους των Αρχών της Πρίστινας»,- επισήμανε ο κ. Stefanović. O ίδιος υπέδειξε ότι κατά τις επόμενες μερικές μέρες πρόκειται να διεξαχθεί η διαδικασία επίλυσης πολλών προβλημάτων καθοριστικής σημασίας, και πρόσθεσε ότι οι Σέρβοι που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κράτος της Σερβίας θα πράξει το παν για να τους βοηθήσει, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του Συντάγματος της Σερβίας, πράγμα που υπονοεί την επίτευξη φιλειρηνικής λύσης για όλα τα προβλήματα.
 
ΣΥΝΘΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ Εκτύπωση
15/08/2011
 Στο κέντρο του Ζάγκρεμπ, πρωτεύουσας της Κροατίας, σε απόσταση εκατό μόνο μέτρων από το κτίριο του Υπουργείου Εσωτερικών, πριν μερικές μέρες εμφανίστηκε ένα σύνθημα εναντίον των Σέρβων, πράγμα στο οποίο δεν αντέδρασε κανένας μέχρι τώρα, παρότι πρόκειται για ποινική πράξη. Η ημερήσια εφημερίδα Jutarnji list, του Ζάγκρεμπ, που είναι η μοναδική κροατική εφημερίδα που έγραψε για αυτό προσβλητικό σύνθημα σε βάρος των Σέρβων, τονίζει ότι αυτό το επεισόδιο έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα όταν ληφθεί υπόψη ότι βρίσκεται σε άμεση απόσταση από το νέο κτίριο του Πρακτορείου πληροφοριών και ασφάλειας της Κροατίας. Η ίδια εφημερίδα θέτει ερώτηση πώς είναι δυνατόν να μην το είχαν παρατηρήσει τόσοι Κροάτες αστυνομικοί και μυστικοί πράκτορες, επειδή η παρακολούθηση της τριγύρω κατάστασης και η συλλογή στοιχείων αποτελεί ένα από τα καθήκοντά τους, είτε πάλι εδώ πρόκειται για αμέλειά τους, και επειδή δεν τους ενδιαφέρει καθόλου ότι ένα σύνθημα απευθύνει έκκληση για δολοφονία των Σέρβων βρίσκεται κοντά στα γραφεία τους.
 
ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΠΛΙΤΖ» Εκτύπωση
15/08/2011
 «Τα μέλη του κλιμακίου διαπραγματευτών της Κυβέρνησης της Σερβίας στο διάλογο με την Πρίστινα πρόκειται να προτείνουν, στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων, την καθιέρωση δύο σφραγίδων στις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο προς την Κεντρική Σερβία – δηλαδή μια σφραγίδα με διακριτικά «Τελωνείο Κόσοβο» και άλλη με σφραγίδα της διεθνούς αποστολής»,- γράφει σήμερα η ημερήσια εφημερίδα Blic, του Βελιγραδίου. Πηγή που πρόσκειται φιλικά προς τα μέλη του κλιμακίου διαπραγματευτών του Βελιγραδίου ισχυρίζεται, στο δημοσιογράφο αυτής της ημερήσιας εφημερίδας, ότι υπάρχει ιδέα για εμφάνιση σφραγίδων και της σερβικής και της αλβανικής πλευράς, με την παρατήρηση ότι στη μία σφραγίδα θα έγραφε «Τελωνείο Κόσοβο» ή «Τελωνειακή υπηρεσία Πεκίου, Μιτρόβιτσας και Πρίστινας¨, ενώ στην άλλη σφραγίδα θα έγραφε «Unmik - Kosovo τελωνειακή υπηρεσία». «Εκτός αυτού, η δεύτερη σφραγίδα θα ήταν σε συνάφεια με τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ»,- αναφέρει η ίδια πηγή, και προσθέτει ότι τα μέλη του κλιμακίου διαπραγματευτών του Βελιγραδίου δεν πρόκειται να αποδεχτούν, με κανένα τρόπο, τη σφραγίδα που γράφει πάνω της «Τελωνείο της Δημοκρατίας του Κοσόβου».
 
ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ Εκτύπωση
14.08.2011.
 Ο Στρατός της Σερβίας είναι επαγγελματικός, υπό τον πολιτικό έλεγχο, και έγινε θεσμός, εκτός τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, στον οποίο οι πολίτες έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη, και ο Υπουργός Αμυνας, κ. Dragan Šutanovac δήλωσε ότι το Υπουργείο του αποτελεί τώρα το μοντέλο για την ανάπτυξη του αποτελεσματικού πολιτικού θεσμού στη χώρα, - γράφει η εφημερίδα της Αμερικής ‘Stars end stripes’, που προορίζεται στην αμερικανική στρατιωτική κοινότητα στο εξωτερικό. Τονίζοντας ότι έτσι, προπαναντός, δεν ήταν τα πράγματα προ μερικών χρονών, ο κ. Šutanovac δήλωσε στη συνέντευξη γι’ αυτήν την εφημερίδα, ότι χάρει στη βοήθεια της Αμερικής, κατά ένα μέρος, ο σερβικός στρατός, που βασιζόταν στο σύστημα της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, έχει γίνει ικανός επαγγελματικός στρατός, για τον οποίο οι μελλοντικοί στρατιώτες δηλώνονται εθελοντικά, επίσης ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο της πολιτικής διοίκησης και ο οποίος, στη συνέχεια, ξεπερνάει σιγά σιγά το δικό του παρελθόν. Η αμερικανική εφημερίδα, μεταξύ των άλλων, υποδεικνύει και τη συμμετοχή των σερβικών δυνάμεων στις ειρηνικές επιχειρήσεις στην Κύπρο, στο Λίβανο, στο Κονγκό, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στο Τσαντ, στη Λιβερία και στις αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Σομαλία και στην Ουγκάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου