Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ауто-осигурање неће поскупети до краја године

У Народној банци Србије сматрају да садашња премија 5.328 до 15.629 динара може да покрије издатке за направљене штете
Број штета порастао прошле године у односу на 2009. за готово 15 одсто Фото Д. Јевремовић
Возачи у Србији могу, бар за сада, да одахну јер од најављиваног поскупљења обавезне полисе осигурања за сада нема ништа.
Ако захтев за поскупљењем уопште дође до Народне банке Србије, одговор ће бити „не”, јер нема основа за поскупљење. „Цена овог осигурања мора да покрије штете које су се догодиле, а у 2010. је штета у просеку учествовала са 75 одсто у укупној премији”, кажу незванично у тој институцији за магазин „Све о осигурању”.
 То значи да остаје довољно луфта (25 одсто) да се покрију трошкови спровођења осигурања у које спадају и провизије власницима техничких прегледа.
У Удружењу осигуравача, које формално предлаже цену, кажу да њихова комисија прави анализе које треба да покажу да ли обавезно осигурање треба да поскупи и евентуално, за колико процената.
„Када комисија одлучи, став прослеђује Управном одбору Удружења који излази са коначним предлогом пред НБС, која даје коначну реч”, кажу у Удружењу осигуравача за магазин „Све о осигурању” и додају да се о овој теми засигурно неће расправљати на седници УО у наредних месец до два.
Још почетком године осигуравачи су почели да најављују како би полиса ауто-осигурања могла да поскупи, јер је број саобраћајних штета порастао прошле у односу на претпрошлу годину за готово 15 одсто. Судска пракса показује да су накнаде за штете све веће, да су резервни делови из увоза, те да је динар у односу на евро ослабио 32 одсто откад су последњи пут, 2008. године, мењане цене полиса.
Тренутне цене те полисе, у зависности од снаге мотора возила, крећу се од 5.328 до 15.629 динара. У осигуравајућим кућама кажу да на дужи рок ова тарифа није одржива, јер неће моћи да покрива трошкове осигурања. Међутим, све и да Удружење ове године затражи повећање премије, тешко да ће га централна банка одобрити. „Наши резултати показују да такав захтев није основан. Треба сачекати крај године, па ако се испостави да премија више није довољна за покриће штета, онда би минимална цена ауто-осигурања могла да буде већа, али тек догодине”, кажу незванично у тој институцији.
Ова информација за милионску армију наших возача добро дође после сазнања да ће плаћати и до два и по пута вишу премију ако направе неку штету у току године. Такође да морају да имају комплет прве помоћи, који кошта око 2.500 динара, а још је неизвесно да ли ће већ од 1. новембра морати да имају све четири нове зимске гуме, које у најјефтинијој варијанти не могу да коштају мање од 20.000 динара. Ако све трошкове не могу да избегну ево бар мале утехе да неће бити поскупљења осигурања до краја ове године. Осигуравачи од почетка године прете са подизањем цене овог обавезног осигурања за око десет одсто, па ће возачи бар још неко време „уштедети” од 500 до 1.500 динара.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου