Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Тема дана

Кфор пуцао бојевом муницијом на Србе

Повређени: Александар Радуновић, Младен Антонијевић, Небојша Радојичић, Саша Станојевић, Милан Премовић, Стефан Петронијевић, Миљан Илић. – Тадић: Оштро осуђујем употребу силе над Србима на КиМ. – Каи Гуденоге (Кфор): сукоб избио кад су Срби бацили бомбе кућне израде на припаднике међународних снага. – ЕУ: осуда насиља против међународне заједнице
Почетак сукоба на Јарињу Фото РТС
Доње Јариње – У акцији Кфора на алтернативном путном правцу надомак административног прелаза Доње Јариње, седам Срба је повређено бојевом муницијом и сви су збринути у Косовско-митровичком здравственом центру и за сада им животи нису угрожени.
Директор Косовско-митровичког здравственог центра др Милан Јаковљевић потврдио је за „Политику” да је у ову здравствену установу примљено седам особа од којих се шест налази на пријемном хируршком одељењу „са устрелним и прострелним повредама од бојеве муниције” док је једна особа примљена на Очно одељење због повреде од сузавца. Два пацијента су оперисана, а остали са повредама врата, кичме, стомака и грудног коша смештени су на интензивној нези.
„Реч је о тешким телесним повредама, пацијенти су доста искрварили и још не можемо давати прогнозе. Војници Кфора су пуцали и на два санитетска возила од којих је једном оштећена шофершајбна, а другом је оштећено задње стакло. Непојмљиво је да је до зуба наоружана војска пуцала у тренутку док је санитет превозио повређене”, наводи за „Политику” доктор Јаковљевић.

У Косовско-митровичком здравственом центру апелују на добровољне даваоце крви, свих крвних група, а испред болнице се већ окупило неколико стотина грађана као и родбина повређених.
У Кфору саопштавају да је четворо њихових припадника повређено од „импровизоване експлозивне направе”. Каи Гуденоге, заменик портпарола Кфора у главној у команди у Приштини, за „Политику” је казао да су три војника лакше и један теже повређени. Он је додао да је сукоб избио када су окупљени Срби бацили бомбе кућне израде на припаднике међународних снага, који су узвратили ватру.

На питање „Политике” зашто је Кфор окупљене ненаоружане Србе гађао прво сузавцем, шок-бамбама и гуменим мецима, а потом и пуцао Гуденоге је одговорио да је то било „у самоодбрани”. Заменик портпарола Кфора је истакао да ће уколико Еулекс то буде тражио они наставити са уклањањем барикада започетих дан раније.
Јариње је јуче нешто после 13 сати била права ратна зона. Војници Кфора у пуној ратној опреми за разбијање демонстрација са пушкама на готовс прво су бацили сузавац на Србе који су се окупили како би спречили да војници НАТО блокирају алтернативни путни правац који је Србима из ове општине веза са централном Србијом. Око 1.000 грађана било је јуче надомак бодљикаве жице и базе Кфора, када су војници после сузавца почели да бацају шок-бомбе и пуцају гуменим мецима да би се убрзо зачула рафална паљба. Окупљени Срби су почели да се повлаче, а троје кола Хитне помоћи убрзо је са повређенима кренуло пут Здравственог центра у Косовској Митровици. Настала је права паника и пометња. За време акције Јариње је надлетао хеликоптер Кфора, а медицинске екипе и здравствени радници који су јуче били на Јарињу, трудили су се да укажу помоћ повређенима.
Акција разбијања Срба који се на Јарињу окупљају од 16. септембра трајала је 45 минута. Одмах после рафалне паљбе они су се повукли на неких 200 метара од базе.

Оливер Ивановић, државни секретар у Министарству за Косово и Метохију који је јуче посетио Србе, осудио је акцију Кфора када су војници пуцали на Србе. „Пуцати бојевом муницијом на људе који мирно протестују – то се није догађало у 11 година колико имамо комуникацију са Кфором”, рекао је државни секретар новинарима.

Др Јаковљевић показује снимак прострелне ране Фото Зоран Влашковић
Касно по подне на Јариње су стигли и припадници косовске полицијске службе који обављају увиђај. Кфор и даље своју базу, уз коју се наслања алтернативни путни правац, држи затвореном бодљикавом жицом, а присутно је неколико стотина Срба наспрам војника Кфора у пуној борбеној опреми и са упереним пушкама у правцу грађана.
Масовније окупљање Срба на алтернативном путу у Доњем Јарињу почело је нешто пре 10.00 сати, пошто су се претходно огласиле сирене за ваздушну опасност. Већ у пет сати ујутру амерички и немачки војници почели су да уклањају део барикада које су Срби поставили ту на алтернативном путу, а недуго потом избацивали су патроне сузавца, како је за „Политику” потврдио један од очевидаца догађаја у јутарњим сатима, Кфор је био „изузетно бруталан”, бацали су сузавац, а ухапсили су више Срба, које су после вишесатног задржавања у бази Кфора пустили. Током целог јучерашњег дана Доње Јариње је у потпуној блокади. Нико из овог села, а и оближњих није могао ка Лепосавићу и Лешку, нити је ико из правца Рашке прошао овим алтернативним путним правцем.
Биљана Радомировић
-----------------------------------------------------------
За Еулекс, насиље није решење
Представници мисије ЕУ у Приштини оцењују да је „дошло до озбиљног инцидента на прелазу 1 на Јарињу”. У штабу Еулекса у Приштини за „Политику” је речено да за Еулекс насиље није решење, као и да је важно да људи остану смирени, покажу суздржаност и понашају се одговорно:
„Важно је да људи поштују владавину права, Еулекс је присутан на прелазу 1, а у инциденту неколико особа је повређено”, рекао је високо рангирани извор Еулекса за „Политику”.
Остали смо ускраћени за одговор, да ли ће Еулекс поново иницирати да се уклањају барикаде, као што је то Кфор у претходна два дана радио, по „налогу Еулекса” како нам је потврђено у штабу Кфора у Приштини:
„Сва питања у вези са барикадама, добићете на првој конференцији за новинаре”, кратко је одговорено.
---------------------------------------------------------------
Александар Радуновић животно угрожен
Ово је за „Политику” потврдио др Милан Јаковљевић, директор Косовско-митровичког здравственог центра, истичући да је од седморо повређених петоро оперисано и да се сви налазе на одељењу интензивне неге овог центра.
Александар Радуновић задобио је прострелну рану грудног коша и има излив крви у плућној марамици.
Младен Антонијевић задобио је прелом доње вилице и то у моменту када је на њега пуцао припадник Кфора док је носио повређеног Србина ка колима Хитне помоћи.
Прострелну повреду стомака и отворени прелом десне потколенице задобио је Небојша Радојичић, Саша Станојевић прострелну рану леве бутине, док је Милан Премовић рањен у леву бутину.
По речима директора Здравственог центра нису оперисани Стефан Петронијевић, који има гелере у врату, и Миљан Илић, коме су надражене очи од испаљене патроне сузавца.
Б. Р.
-----------------------------------------------------------
Председник општине Лепосавић избегао хапшење Кфора
Бранко Нинић, председник општине Лепосавић, најоштрије је осудио јучерашњу акцију: „Кфор је изазвао инцидент и употребио силу и оружје на ненаоружане Србе који данима протестују не желећи да се интегришу у косовске институције система. Кфор је заправо хтео да исконструише како су Срби реметилачки и рушилачки фактор, управо у тренутку ове рунде преговора између Београда и Приштине, када су преговарачи требалo да седну за сто”, казао је за „Политику” Нинић, председник општине Лепосавић, који је јуче за длаку избегао хапшење када је са још једним представником локалне самоуправе у Лепосавићу тражио пријем код команданта базе Кфора.
Радомира Богдановића, који је био с њим, Кфор је ухапсио и неколико сати држао у бази у Доњем Јарињу.
Јуче ујутру, након што су претходне вечери тешком механизацијом разбили неколико метара високу барикаду надомак административног прелаза Јариње, а јуче ујутру кренули у разбијање барикада на алтернативном путном правцу, војници Кфора ухапсили су осморо Срба са територије општине Лепосавић.
Б. Р. 
---------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....