Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Čaša vina dnevno smanjuje rizik od Alchajmera

03. septembar 2011. 00:04
Američki istraživači su utvrdili da čaša ili dve vina ili piva dnevno, može smanjiti rizik od razvoja Alchajmerove bolesti.
Guliver/Getty Images
Posle proučavanja više od 140 istraživanja rađenih od 1977. godine, koja su obuhvatala više od 365. 000 ispitanika, naučnici Medicinskog fakulteta Lojola u Čikagu utvrdili su da osobe koje umereno konzumiraju alkohol imaju 23 odsto manje izgleda da razviju demenciju i druge kognitivne probleme.

Radio Glas Amerike prenosi da se umerenim dnevnim konzumiranjem smatra najviše dva pića za muškarca i jedno za ženu.

"Već je prihvaćeno da je čaša vina dobra za srce i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti", kaže istraživač Edvard Neafsej.

U američkom časopisu "Neuropsihijatrijske bolesti i lečenje" takođe je objavljeno da ista količina alkohola ima isto dejstvo i na funkcionisanje mozga, kao i da konzumiranje vina ima bolje rezultate od piva ili žestokih alkoholnih pića.

S druge strane, istraživači upozoravaju da neumereno konzumiranje od tri do pet pića dnevno povećava rizik razvoja demencije.

Autori studije poručuju da njihovo istraživanje ne predstavlja preporuku onima koji do sada nisu konzumirali alkohol da to počnu i podsećaju da vežbanje, mentalne aktivnosti i mediteranska ishrana takođe mogu smanjiti rizik od demencije.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου