Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Mirno na Kosovu, deseti dan blokade

25. septembar 2011. 09:15 > 09:29
Noć na severu Kosova i Metohije protekla je mirno. Putni pravci ka prelazima Jarinje i Brnjak blokirani i deseti dan. Unmik zatražio da se omogući sloboda kretanja za pripadnike Euleksa i Kfora, a Srbija traži njihovu neutralnost.
(Tanjug)
Administrativni prelazi Brnjak i Jarinje i dalje su pod blokadom, a građani su se tokom noći smenjivali na dežurstvima.

I na glavnom mostu u severnoj Kosovskoj Mitrovici gde su građani postavili šator kako bi se zaštitili od hladnoće smenjivali su se po rasporedu koji su sami napravili.

Srbi kontrolišu i brojne alternativne putne pravce i ne dozvoljavaju Kforu da ih hermetički zatvore i onemoguće im komunikaciju sa centralnom Srbijom.

Osnovnih životnih namirnica ima a i snabdevanje naftom i naftnim derivatima je poboljšano.

Uobičajeno je i kretanje iz južnog dela grada i iz enklava ka severu Kosova tako da se na pijaci u Kosovskoj Mitrovici mogu naći poljoprivredni proizvodi koje donose Srbi iz Orahovca, Velike Hoče, Osojana, Goraždevca , iz sela u opštinama Obilić i Vučitrn.

Noći su hladne ali oni koji dežuraju lože vatre da se zagreju, druže se i planiraju šta sve treba da urade pred prestojeću zimu ali, koko su rekli reporteru Beta ne nameravaju da uklone barikade i prekinu dežurstva sve dok se albanski carinici i policajci ne povuku sa Brnjaka i Jarinja.

Prethodnog dana na severu Kosova bilo je mirno, a tišinu na barikadi na Jarinju prekinulo je nakratko svadbeno slavlje porodice Radivojević, i povremeni zvuci helikoptera u kojima se prevozi osoblje Kfora.

Budući da su većina puteva, kao i baza Kfora iznad prelaza Jarinje, blokirani barikadama, helikopteri ostaju glavno sredstvo za transport i snabdevanja vojnika misije Kfor, dok lokalni Srbi koriste alternativne puteve.

Povodom takve situacije, v.d. šefa Unmika Farid Zafir zatražio je u razgovoru sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem da se omogući sloboda kretanja za pripadnike međunarodnih misija na Kosovu.

Zafir je naglasio da građani treba da "ostanu mirni, da izbegavaju bilo kakve provokativne aktivnosti i puste Kfor i Euleks da obavljaju svoju funkciju u skladu sa mandatom koji imaju".

"Zaista sam zadovoljan da se Srbija maksimalno trudi da ohrabri populaciju na severu Kosova. Tražio sam od njega (Bogdanovića) da još više osnaži tu poruku i da uputi poruku narodu da ne sprečavaju Kfor i Euleks da rade svoj posao", rekao je novinarima prvi čovek UN na Kosovu.

Ministar Bogdanović je nakon susreta rekao da su se on i Zafir usaglasili da se jedino mirnim putem i pregovorima može rešiti kriza koja postoji na severu Kosova.

"Poslao sam poruku Kforu i Euleksu da na ovakav način situacija postaje neizdržljiva i da ovo što rade Euleks i Kfor je apsolutno neprihvatljivo za srpsku zajednicu", rekao je Bogdanović.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...