Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

PLANETI JE ODZVONILO!


Čovečanstvo za devet meseci potroši godišnje rezerve prirodnih resursa


BEOGRAD - Čovečanstvo u ogromnom problemu!
Ljudski rod će 27. septembra zapasti u „ekološki dug“, jer je za manje od devet meseci iskoristio više prirodnih izvora nego što priroda može da obnovi tokom godinu dana! Ovo je stravično upozorenje kalifornijske organizacije Global futprint netvork, koja već 20 godina sprovodi ovakva istraživanja o „tragu“, uticaju čoveka na ekološku mapu planete.

Najdominantnija vrsta na planeti, čovek, živi iznad mogućnosti, sekući granu na kojoj sedi.

Apokaliptična procena je da će čovečanstvu 2030. godine biti potrebna još jedna planeta!
Samo SAD, na primer, ostavljaju „trag“ za 50 odsto veći nego stanovnik Indije. Srbija u ovoj kategoriji, ipak, može da se podiči.

Danica Baćanović, pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine, kaže da je naša prednost voda, ali i veoma ozbiljna usvojena strategija održivog razvoja:
- Ne spadamo u zemlje s velikim ekološkim tragom. Srbija ima resurse podzemnih voda i za vodosnabdevanje koristi 60 do 70 odsto. U problemu je Vojvodina, gde ne mogu da se koriste plići slojevi zbog zagađenja od poljoprivrede, ali tražimo rešenje i te vode koriste se za navodnjavanje. Rezerve energenata, generalno uglja, dovoljne su za 50 do 100 godina uz ovu potrošnju. Ali naši potencijali, osim vode, jesu i vetroparkovi, biomasa, ali i energetska efikasnost - navodi Baćanovićeva.

Ona objašnjava da Srbija i te kako razmišlja o ograničenosti resursa i da je već doneta strategija za biomasu, vetrogeneratore, kao i održivo korišćenje prirodnih resursa.
- I ne samo to, strategija je da očuvamo energente, čisto zemljište, vode, šume, biodiverzitet i mineralne sirovine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες