Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Београд

„Фејсбук” за псе без власника

На интернет страници www.veterinabeograd.rs постављено је обиље фотографија кучића у азилима, који чекају на усвајање. – Људи који желе да их удоме, неће за њих плаћати вакцинацију, стерилизацију и чиповање
Фото Т. Јањић
Не постоји особа у граду која није бежала од уличних паса или се бар са њима сусретала док у чопорима опседају улазе у зградама. Многи су и навикли на њихово присуство, али због прича да је пас ујео комшију, појурио за дететом или исцепао панталоне поштару, не излазе из зграде без виршли, кобасица или неколико парчића саламе које баце чопору и, док се пси сладе, провуку се ка аутобуском стајалишту. Неки заобилазе локације на којима се пси окупљају или помно прате њихово кретање како би знали када је улица „чиста”. Мера предострожности је и померање контејнера што даље од зграде јер четвороношци воле око њих да се врзмају. Тако два контејнера у једној уличици на Вождовцу „шетају” од зграде до зграде скоро сваког другог дана. Постоје и крајеви у којима су се улични пси толико одомаћили да су постали пријатнији по околину од људи који их свирепо убијају и трују без повода, угрожавајући тако и живот суграђанима.
И поред кампања и акција осмишљених на дуже стазе, већини житеља престонице се чини да је ситуација са невласничким псима годинама непромењена. Има их у центру града, на улазима у болнице, позоришта, поште... Улични пси су, у 80 одсто случајева, жртве несавесних власника. Ове животиње су некада имале власника или су рођене на улици неконтролисаним размножавањем власничких паса који су једноставно избачени из стана.
Ово је узрок проблема који град и установа „Ветерина Београд” од маја покушавају да превладају и кроз кампању „Најбољи пријатељ”.
– Најхуманије решење је збрињавање животиња у породицама. Само на овај начин имаће здрав, а ми безбедан живот и уживаћемо у присуству паса. У супротном ће људи и даље тровати псе, а они ће нападати човека – кажу у „Ветерини Београд” и апелују на суграђане да посете сајт www.veterinabeograd.rs.
На тој интернет страници је обиље фотографија кучића у азилима који чекају усвајање. Уз фотографију, приложени су сви потребни подаци о псу. Људи који желе да их удоме неће плаћати вакцинацију, стерилизацију и чиповање паса. Подсећамо, у току је и акција расподеле 10.000 вакцина за власничке псе.
Много се очекује и од, на јучерашњој седници Скупштине Београда јуче усвојене, Стратегије решавања проблема невласничких паса и мачака на територији града.
Основана је и полиција за животиње која проверава да ли власници брину о љубимцима, да ли су пси вакцинисани, а подаци о њима унети у базу података. На тај начин, надлежне градске службе лакше ући у траг и казнити газду који је напустио четвороношца.
Љ. Пeровић
-----------------------------------------------------------
Усвајање:Суграђани који желе да удоме пса без власника могу да посете Центар за стерилизацију са прихватилиштем у Раковици у Улици Славка Миљковића, сваког радног дана од 10 до 12 часова.
„Еколошке зоне” у парковима: У парковима ће бити обележене зоне у којима ће пси у пратњи власника моћи да шетају без повоца. Једина таква зона за сада постоји у Ташмајданском парку.
Азили: Прихватилишта за псе су места из којих пси треба да одлазе у домове или да се стерилисани, у одређеном броју, враћају на улице. На овај начин сви развијени европски градови контролишу број уличних паса.
Осим Центра за стерилизацију са прихватилиштем за псе Раковица 1, од јуна ради и Ковилово на Палилули (250 места) у коме се трајно задржавају агресивни пси. У општини Земун гради се азил за 1.246 паса и 39 штенаца, а приводе се крају радови на прихватилишту Раковица 2 (833 места).
-----------------------------------------------------------
Број паса луталица по општинама (подаци за 2010. годину)
1. Палилула – 1.800
2. Вождовац – 1.500
3. Чукарица – 1.200
4. Раковица – 1.000
5. Нови Београд – 950
6. Земун – 850
7. Звездара – 800
8. Савски венац – 200
9. Стари град – 60
10. Врачар – 50
-----------------------------------------------------------
Проширена листа права
Скупштинa града усвојила је Стратегију решавања проблема невласничких паса и мачака и Одлуку о држању домаћих и кућних љубимаца. Нови прописи битно проширују листу права животиња и штите њихову добробит, а пооштравају одговорност и уводе казне за неодговорне власнике . Прецизиране су и надлежности градских служби, комуналне полиције и инспекције.
У престоници је евидентирано 100.000 власничких паса, а процењује се да их има три пута више, па је основ нове стратегије чиповање, вакцинација, стерилизација животиња, али и едукација грађана у овој области.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες