Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Грчка пред великим изазовом, генерални штрајк у среду

Протест је заказан за 19. и 20. октобар и поклапа се са заседањем парламента, који треба да одлучује о новим мерама штедње.
Фото Ројтерс
АТИНА – Грчка је ушла у недељу у којој ће се суочити са великим изазовом пошто синдикати организују један од највећих штрајкова у последње две године у покушају да спрече парламент да усвоји нове мере штедње.
„Ми ћемо покушати да спречимо те мере које ће разорити Грчку и грчки народ”, каже Илиас Илиополус, генерални секретар конфедерације синдиката запослених у јавном сектору АДЕДY, преносе медији у Атини.
Генерални штрајк је заказан за 19. и 20. октобар и поклапа се са заседањем парламента, који треба да одлучује о новим мерама штедње.
У штрајку ће учествовати и федерација синдиката у приватном сектору ГШЕ, тако да ће, како се најављује, земља бити паралисана, пошто две синдикалне организације окупљају 2,5 милиона радника и службеника.
У Грчкој су у току штрајкови цариника, ђубретара, новинари, таксисти, али хаос се очекује у среду када почиње 48-часовни генерални штрајк.
Полиција најављује појачане мере безбедности, како би се избегла реприза из јуна када је дошло до окршаја демонстраната и припадника снага безбедности.
У новом „пакету” мера шедње предлаже се повећање пореза, смањење плата и пензија, нова отпуштања у јавном сектору.
Процењује се да ће влада обезбедити већину у парламанту захваљујући подршци мањих странака, мада се у владајућем ПАСОК-у који има 154 од укупно 300 места већ јављају нови дисиденти.
Премијер Јоргос Папандреу је на мукама, али нема другог маневарског простора да извуче земљу из најтеже економске кризе Грчке у периоду после Другог светског рата.
Штедња односно смањење буџетског дефицита је предуслов за добијање нових кредита од ЕУ и ММФ, без којих би држава одмах банкротирала.
У синдикатима је засад остао без ођека и апел министра финансија Евангелоса Венизелоса који их је позвао да се „не играју ватром” и да „не угрожавају опште интересе земље”.
Танјуг
објављено: 17.10.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....