Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Економија

Послодавци прете бојкотом плаћања ПДВ

Од 2008. до краја 2010. више од 13.000 предузећа затворено због плаћања ПДВ-а унапред, па је без посла остало више од 106.600 особа у приватном сектору
Илустрација Срђан Печеничић
Унија послодаваца Србије, заједно са Покретом привредника, позваће власнике предузећа на бојкот уплате пореза на додату вредност (ПДВ), саопштио је јуче УПС. Привредници неће плаћати ПДВ, од којег се очекује готово половина од 707 милијарди динара прихода овогодишњег буџета, ако држава и даље буде избегавала да донесе закон у коме ће бити прописане и казне за оне који не измирују обавезе у уговореном року. Власници фирми поручују држави да на ПДВ може да рачуна само ако им омогући да овај порез плаћају тек када они наплате испоручену робу или услугу и кад држава исплати своја дуговања према приватним компанијама.
Привредници казују да је одавно „догорело до ноката” и да не могу да чекају на неодложне прописе, од којих су им неки обећани још пре четири године. Тако је плаћање ПДВ унапред, тврде у Унији послодаваца, од 2008. до краја 2010. године затворило 13.000 фирми, а без посла је остало више од 106.000 запослених.
Откуд тако оштро саопштење Уније послодаваца, када је само пре два дана, на пријему поводом Европске недеље малих и средњих предузећа, премијер Мирко Цветковић поручио да је Влада Србије већ разматрала њихове предлоге и да је већина њих у завршној фази реализације?
Председник владе је тада изјавио да ће ускоро бити донета уредба којом ће се рок плаћања за кориснике буџетских средстава ограничити на 60 дана, а биће усвојени и прописи који ће послодавце обавезати да уплаћују доприносе и порезе на зараде.
– Позив за тај сусрет са премијером добили смо у последњи час и представници Уније послодаваца нису присуствовали тој свечаности – казао је Драгољуб Рајић, портпарол УПС.
– Обећава се већ четири године, а за то време банке се богате, држава редовно узима паре, а предузећа пропадају. Ове године су инспектори у неким фирмама, које још дају знаке живота, били по три пута.
Цеди се сува дреновина, уместо да се Влада Србије угледа бар на владе Хрватске и Црне Горе, ако су јој далеко државе Европске уније. Захваљујући предузетим мерама, у овим кризним годинама у Хрватској није пропало толико фирми као у Србији. Влада се потписивањем споразума обавезала да ће испунити захтеве послодаваца, али ево већ четири месеца како ништа није урађено. Најављује се уредба којом би се рок плаћања за кориснике буџетских средстава ограничио на 60 дана, али без казни за оне који прекораче тај рок. Уредба без санкција нема никаквог смисла.
Рајић наглашава да у овој години привреда није могла да наплати 14 одсто потраживања, што је двоструко више него у 2008, а на то је порез плаћен држави.
– После се сви питају зашто цене скачу. Тај губитак мора да се покрије. И због тог су, поред осталог, код нас трошкови пословања високи. Зато нема страних инвестиција, а ни домаћи привредници због тога неће да улажу, па незапосленост расте – додао је Рајић.
У анкети УПС-а 1.146 предузећа из августа и септембра ове године, 34,5 одсто некадашњих власника и директори затворених фирми, као главни разлог затварања навели су обавезу плаћања ПДВ-а унапред, у тренутку издавања рачуна – фактурисања за робу испоручену купцу или услугу извршену за наручиоца посла.
У многим земљама – међу којима су Чешка, Словачка, Румунија, Шпанија, Португалија, Литванија, Естонија – ово је аутоматски решено тако што банке којима се достави профактура са обрачунатим износом ПДВ-а у тренутку када новац од дужника легне на рачун дате фирме скида износ за ПДВ и пребацује га на рачун пореске управе, кажу у УПС. Фирме које плаћају порез унапред, а не могу да се наплате од својих дужника, принуђене су да улазе у дозвољени или недозвољени минус код банака. Оне дижу краткорочне позајмице и тако покушавају да „премосте” периоде неликвидности.
На овај начин држава узме порез унапред, банке зараде на камати од позајмица, а из привреде се испумпавају средства, упозорио је УПС.
У недавном  разговору за „Политику” потпредседница Владе Србије Зорица Калановић је рекла да ће уредбу са роком плаћања државних обавеза предложити до краја септембра, али нема вести да се о њој расправљало на јучерашњој седници владе. Најаву Уније послодаваца Србије да ће позвати привреднике да не плаћају ПДВ док се не усвоје прописи које су тражили у Министарству финансија јуче нису хтели да коментаришу такву „претњу”.
А. Микавица

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου