Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011


 Η Σερβία χρειάζεται σαφέστατη ενεργειακή στρατηγική, καθώς, επίσης, και συγκεκριμένα προγράμματα, επειδή η συνεχής αύξση της κατανάλωσης του πετερελαίου και του φυσικού αερίου δημιουργεί όλο και μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες της χώρας μας από διάφορα ενεργειακά μέσα και την ικανότητα των εγχωρίων διυληστηρίων πετρελαίου να ικανοποιήσουν αυτές τις ανάγκες. Η χώρα μας έβγαλε δίδαγμα από τον τομέα της εξασφάλισης των ενεργειακών μέσων από την κρίση στη Λιβύη, όταν έγινε σαφές πως ο κόσμος χρειάζεται εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Για το θέμα αυτό γράφει η δημοσιογράφος Zorica Mijušković.

Η ‘γηραία ήπειρος’ βρίσκεται ενώπιον νέας πρόκλησης, επειδή, μετά την πτώση του καθεστώτος του Καντάφι, έγινε σαφές πως είναι σχεδόν αδύνατον να τηρήσει η Λιβύη τις υποχρεώσεις της και να προμηθεύσει τις αναμενόμενες ποσότητες πετρελαίου, που ήταν, κατά το περασμένο έτος 2010, περίπου 12 τοις εκατό των συνολικών ευρωπαϊκών εισαγωγών, και σχεδόν 10 τοις των αναγκών της Ιταλίας από φυσικό αέριο. Ευτυχώς, μετά από έξι και άνω μήνες των μαχών, στη Λιβύη παρέμειναν σε αρκετά καλή κατάσταση τα κυτάσματα και οι τερματικοί πετρελαίου, όμως, σύμφωνα με τη γνώμη των αναλυτών, είναι ακόμα νωρίς να πούμε πόσο γρήγορα θα επανέλθει η παραγωγή πετρελαίου από τη Λιβύη στο επίπεδο πριν τον πόλεμο και που ήταν 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Όσον αφορά τη Σερβία, η χώρα μας θα έπρεπε, μέχρι το έτος 2012, να αυξήσει το ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές και από τα βιολογικά καύσιμα. Επίσης, η Σερβία διαθέτει το αποθεματικό των 5 δισεκατομμυρίων τόννων πωρόλιθου από το οποίο παράγονται διάφορα καύσιμα, και έτσι η χώρα μας είναι σε θέση να παράγει περίπου 600 τόννους πετρελαίου το χρόνο. Τα κυτάσματα πωρόλιθου βρίσκονται σε συνολικά 23 τόπους της Σερβίας, και η εκμετάλλευσή τους γίνεται κυρίως στην περιοχή γύρω από την πόλη Valjevο, στα δυτικά διαμερίσματα της χώρας, και κοντά στην πόλη Vranje, στο νότο της Σερβίας. Επίσης, η Σερβία θα παράγει αρκετές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για ντόπια κατανάλωση, αλλά και για εξαγωγές, επειδή τον μήνα Ιούλιο αυτού του έτους στη θερμο-ηλεκρεοπαραγωγική μονάδα Nikola Tesla, της πόλης Obrenovac σημειώθηκε παραγωγή 1,55 δισεκατομμυρίου κιλοβα΄ωρίων ηλεκτρικού ρεύματος. Τέλος, οι πολίτες της Σερβίας αναμένουν πολλά πράγματα και από την υλοποίηση της συμφωνίας ανάπτυξης των σχέσεων συνεταιρισμού στρατηγικής σημασίας με τη ρωσική επιχείρηση παραγωγής γκαζιού Gasprom, που έχει στη διάθεσή της την πλειοψηφία των μερισμάτων της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας Σερβίας. Συγκεκριμένα, κατά την επόμενη περίοδο αναμένονται να καταβληθούν περισσότερες επενδύσεις Ρώσων συνεταίρων στην Πετρελαϊκή Βιομηχανία Σερβίας, πράγμα που θα είχε σαν αποτέλεσμα να διαδραματίσει η χώρα μας πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων από άποψης  παραγωγής ενεργειακών μέσων.
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ Εκτύπωση

 «Η παραπέρα προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα σε εταιρείες που λειτουργούν στην τριγύρω περιοχή έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία, επειδή κατά τον τρόπο αυτό δημιουργούνται προϋποθέσεις όχι μόνο για την παραπέρα οικονομική ανάπτυξη των χωρών αυτής της περιοχής, αλλά και για κοινή προβολή τους στις αγορές τρίτων χωρών»,- δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Σέρβων Επιχειρηματιών, κ. Bojan Radun. O ίδιος τόνισε, στη συνέχεια, πως αυτό αποτελεί και τον κυρίως στόχο διοργάνωσης της συνάντησης επιχειρηματιών, με τίτλο «Συνάντηση κορυφής 100 κορυφαίων επιχειρηματιών από το χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», που θα λάβει χώρα από τις 6 έως τις 8 Οκτωβρίου στη σερβική πόλη Αραντζέλοβατς. Την υποστήριξή τους σ’αυτήν τη συνάντηση θα δώσουν οι πρόεδροι της Σερβίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας, κκ. Boris Tadić, Danilo Turk και Ivo Josipović. Για το θέμα γράφει η δημοσιογράφος Biljana Blanuša.
Η περιφερειακή συνάντηση με επονομασία«Συνάντηση κορυφής 100 κορυφαίων επιχειρηματιών από το χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», πρόκειται να εστιάσει εκπροσώπους ορισμένων εκ των κορυφαίων και των πιο σημαντικών εταιρειών από τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, από την ΠΓΔ της Μακεδονίας και από το Μαυροβούνιο, με σκοπό να τεθεί σε κίνηση ένας κάπως πιο εντατικός διάλογος για μια ισχυρότερη αμοιβαία σύνδεση αυτών των εταιρειών, για τον παραμερισμό των εμποδίων, που αποτελούν τροχοπέδι για την παραπέρα προαγωγή της συνεργασίας, και για μεγιστοποίηση της χρήσης του υφιστάμενου εμπορικού δυναμικού.. «Είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα σε εταιρείες των χωρών της τριγύρω περιοχής, επειδή μόνο έτσι αυτές οι εταιρείες θα γίνουν έτοιμες να αντεπεξέλθουν τη μεγάλη ανταγωνιστικότητα που υπάρχει και που αναμένεται να γίνει στο μέλλον»,- δήλωσε ο κ. Radun, και πρόσθεσε λέγοντας ότι νωρίτερα ή αργότερα όλες οι χώρες θα αναπτύξουν ατελώνητες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου λειτουργούν πολλές και διάφορες εταιρείες απ’όλη την Ευρώπη, με μεγάλη πείρα στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Τέλος, ο κ. Ράντουν τόνισε πως οι αγορές των χωρών που προέκυψαν μετά το διαμελισμό της Πρώην Γιουγκοσλαβίας είναι αρκετά μικρές για να λειτουργούν σε μεμονωμένη βάση και με μεγάλη επιτυχία, και να έχουν, συνάμα, και μεγάλη ανταγωνιστικότητα στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια αγορά. «Για αυτό είναι αναγκαίο να συνδεθούμε στον εμπορικό τοέα και να ιδρύσουμε διάφορα κονσόρτσιουμ και συνεταιρισμούς, για να έχουμε ισχυρή προβολή στις αγορές τρίτων χωρών»,- δήλωσε ο κ. Radun, και τόνισε ότι εδώ πρόκειται για συνάντηση επιχειρηματιών, όμως, και ότι είναι απαραίτητη και υποστήρξη των πολιτικών παραγόντων των χωρών της τριγύρω περιοχής, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τη γνώμη των επιχειρηματικών των χωρών τους
Επίσης αναφέρουμε ότι στην πραγματοποίηση της εν λόγω συνάντησης υποστήριξη θα δώσουν και παράγοντες του ΟΗΕ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των λοιπών ευρωπαϊκών και παγκοσμίων εμπορικών θεσμών.
Τέλος αναφέρουμε ότι η εν λόγω συνάντηση, δηλ. η «Συνάντηση κορυφής 100 κορυφαίων επιχειρηματιών από το χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», πρόκειται να διοργανωθεί υπό το σύνθημα «Συμφωνία για τη νέα εποχή», επειδή αναμένεται η ανάπτυξη καλύτερων δεσμών ανάμεσα σε εμπορο-οικονομικούς παράγοντες των χωρών της τριγύρω περιοχής των Βαλκανίων. Την εν λόγω συνάντηση διοργανώνουν, από κοινού, η Ένωση Επιχειρηματιών Σερβίας, ο Σύνδεσμός επιχειρηματιών Κροατίας και ο Σύνδεσμός των εμπορο-βιομηχανικών παραγόντων και επιχειρηματιών της Σλοβενίας. 
 
ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΗΣ FIAT Εκτύπωση


Στα εργοτάξεια της εταιρίας «Fiat αυτοκίνητα Σερβία» βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελικά έργα ανακαίνισης αυτών των εργοτάξειων στην πόλη Κραγκούεβατς, παράλληλα με τη συναρμολόγηση νέου εξοπλισμού για παραγωγή αυτοκινήτων από την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ιταλία, χωρητικότητας από 30 έως 60 αυτοκινήτων την ώρα, αντίστοιχα, αυτά τα εργοστάσια θα γίνουν σε θέση να παράγουν περίπου 250 χιλιάδες αυτοκινήτων το χρόνο. Επίσης, οι ιθύνοντες των εργοστασίων Fiat κάνουν σχέδια να απασχολήσουν, στα εργοστάσια του Κραγκούεβατς, συνολικά 2400 εργαζόμενους, ενώ τώρα δουλεύουν μόνο χίλιοι. Κατά τα επόμενα μερικά χρόνια η παραγωγή αυτοκινήτων στο Κραγκούεβατς πρόκειται να προσαρμοστεί απόλυτα στις ανάγκες της αγοράς. Για το θέμα γράφει η δημοσιογράφος Jelena Milenković.

«Οι ιθύνοντες της ιταλικής εταιρείας Fiat και η Δημοκρατία της Σερβίας πρόκειται να επενδύσουν, για την περάτωση των έργων εκσυγχρονισμού των εργοστασίων παραγωγής αυτοκινήτων στο Κραγκούεβατς, το ποσό των 850 εκατομμυρίων ευρώ, και το συνολικό ύψος όλων των επενδύσεων προς το σκοπό αυτό θα υπερβεί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ»,- δήλωσε ο διευθυντής των εργοστασίων «Fiat αυτοκίνητα Σερβία», κ. Antoniο Ćezaro Ferara. «Το πρώτο αυτοκίνητο «Φίατ» τύπου L zero πρόκειται να συναρμολογηθεί μέχρι τέλη Οκτωβρίου, και το νέο αυτοκίνητο Β΄ τάξεως πρόκειται να γίνει έτοιμο μέχρι τέλη του επόμενου έτους 2012»,- δήλωσε ο κ. Ferara, και πρόσθεσε ότι η πρεμιέρα του νέου οχήματος θα γίνει στην έκθεση αυτοκινήτου στη Γενεύη, το έτος 2012. «Οι λεπτομέρειες σχετικά με την παραγωγή αυτού του νέου αυτοκινήτου αποτελούν, προς το παρόν, μέρος του εμπορικού μυστικού»,- λέει ο κ. Ferera, και προσθέτει ότι αυτό το μοντέλο προορίζεται για ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά, καθώς και ότι πιθανόν να εξάγεται και στη Ρωσία. Πρόκειται για αυτοκίνητο που θα έχει πέντε και επτά θέσεις για επιβάτες, και η παραγωγή αυτού του αυτοκινήτου Β΄ τάξεως σε σερί από τα εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων του Κραγκούεβατς προβλέπεται να αρχίσει το καλοκαίρι του 2012. Επίσης, ο κ. Ferera ανάγγειλε ότι στο Κραγκούεβατς θα αρχίσει και πάλι να παράγεται το αυτοκίνητο punto klasik, εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος που δείχνουν οι πελάτες στη σερβική αγορά. Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους πουλήθηκαν 265 αυτοκίνητα puntο klasik, πράγμα που αποτελεί αύξηση κατά ένα τρίτο σε σχέση με την πώληση αυτού του αυτοκινήτου τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, και αυτό το στοιχείο αποτελεί αρκετά καλή αφορμή να ξαναρχίσουμε την παραγωγή αυτού του μοντέλου αυτοκινήτου, που είναι εξαιρετικά φτηνό, έχοντας υπόψη τις αποδόσεις του, και κοστίζει 6.199 ευρώ.

Τέλος αναφέρουμε ότι για την επιτυχημένη υλοποίηση των σχεδίων παραγωγής των εργοστασίων ΦΙΑΤ στο Κραγκούεβατς είναι απαραίτητη και ύπαρξη ενός διακλαδωμένου διχρύου προμηθευτών ανταλλακτικών . Μέχρι τα τέλη του έτους 2013 προβλέπεται να ξαναλειτουργήσουν μερικά από τα παλιά σερβικά εργοστάσια παραγωγής ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στην ανακαίνιση των οποίων πρόκειται να καταβληθούν ξένες επενδύσεις ύψους μέχρι ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Επίσης προβλέπεται επέκταση του διχτύου προμηθευτών ανταλλακτικών για τις ανάγκες των εργοστασίων «Φίατ», και έτσι μέχρι το έτος 2014 προβλέπεται ώστε το 80 τοις εκατό των αναγκών της ¨Φίατ» σε ανταλλακτικά να προμηθεύονται από διάφορα εργοστάσια της Σερβίας. Ο παλιός στρατόνας στον τόπο Grošnica πρόκειται να αποτελέσει την έδρα αυτών των προμηθευτών. Τα έργα πάνω στην ανακαίνιση αυτού του τόπου καλύπτουν συνολικά 15 εκτάρια χώρου και προβλέπουν την ύπαρξη τεσσάρων μεγάλων αιθουσών παραγωγής, για τις ανάγκες των προμηθευτών ανταλλακτικών, όπως είναι η Promo magneto komponent, η Džonson kontrol, η SIGIP και η HTL. Σε περίπτωση που όλα αρχίσουν να εξελίσσονται σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο, ήδη προς τα τέλη του τρέχοντος έτους δουλειά στα εργοστάσια της «Φίατ» θα έπρεπε να βρουν περίπου 2500 άτομα.

 
ΝΕΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ Η ΣΕΡΒΙΑ Εκτύπωση

 «Οι πιστώσεις τις οποίες πήραμε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από την Παγκόσμια Τράπεζα είναι σχετικά ευνοϊκές, κι έτσι, το γεγονός αυτό δεν πρόκειται να έχει καμία αρνητική αντανάκλαση και όσον αφορά το συνολικό εξωτερικό χρέος της Σερβίας, και δεν πρόκειται να αυξήσει δραματικά τον όγκο των συνολικών χρεών μας, επειδή σχεδόν όλες αυτές οι πιστώσεις προορίζονται για υλοπόιηση συγκεκριμένων προγραμμάτων και για την παραπέρα ενίσχυση του αποθεματικού της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα»,- δήλωσε για το Διεθνές Ραδιόφωνο Σερβίας ο κ. Ivan Nikolić, σύμβουλος στην έδρα του Οικονομικού Ινστιτούτου Βελιγραδίου. Σύμφωνα με τα λόγια του, πρόβλημα αποτελούν οι δανεισμοί που έχουν σαν σκοπό να συμπληρώσουν τις «τρύπες» στον Προϋπολογισμό, επειδή κατά τον τρόπο αυτό οι μελλοντικές γενιές πρέπει να γυρίσουν πίσω τα χρέη, τα οποία δαπανήθηκαν για την κατανάλωση. Με τον κύριο Νίκολιτς είχε συνομιλίες η δημοσιογράφος Biljana Blanuša.  

«Η Σερβία κατέληξε σε συμφωνία με τους παράγοντες της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη χρησιμοποίηση της πρώτης δόσης της πίστωσης, ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων, το μισό από τα οποία προορίζονται για σήτιξη του Προϋπολογισμού, και το άλλο μισό προορίζεται για καταβολή επενδύσεων στον τομέα της ασφαλείας των οδικών αρτηριών, της Ενέργειας και της Υγείας. Επίσης, κατά τις μέρες αυτές το Συμβούλιο διευθυντών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έπρεπε να επικυρώσει τη συμφωνία δανεισμού για λόγους πρόληψης με τη Σερβία, πράγμα που υπονοεί τη χρησιμοποίηση του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, σε περίπτωση ανάγκης»,- λέει ο κ. Nikolić, και εκτιμάει ότι συνεχίζεται και παραπέρα η πρακτική της χώρας να παίρνει δάνεια, όμως, πρόσθεσε λέγοντας πως είναι θετικό το στοιχείο που οι παράγοντες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι πρόθυμοι να προσφέρουν ευνοϊκούς όρους για χορήγηση πιστώσεων, με σχετικά χαμηλούς τόκους. «Εκτός αυτού, εδώ πρόκειται φια δανεισμούς που έχουν ειδικό προορισμό, δηλαδή για την υλοποίηση των έργων Υποδομής και, επίσης, για υλοποίηση συγκεκριμένων σχεδίων από τον τομέα της Ενέργειας»,- λέει ο κ. Nikolić, και καταλήγει ότι οι εν λόγω πιστώσεις αυξάνουν, μεν, το επίπεδο του εξωτερικού χρέους της Σερβίας, αλλά ότι δεν έχουν κάποια καθοριστικής σημασίας επίδραση στο συνολικό όλγο του δημόσιου χρέους.

Πρόσφατα από την έδρα της Κυβέρνησης της Σερβίας έφτασε η είδηση που λέει ότι Η σερβία πούλησε ευρωομόλογα αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. ΅δώ πρόκειται για ευρωομόλογα διαρκείας δέκα ετών, με ετήσιο τόκο ύψους 7,25 τοις εκατό. Τότε ο Σέρβος πρωθυπουργός, κ. Mirko Cvetković, εξέφρασε ικανοποίηση από το γεγονός ότι η εν λόγω πώληση ευρωομόλογων ήταν επιτυχημένη και επειδή η ζήτηση ήταν διπλάσια μεγαλύτερη από την προσφορά.

Στη συνέχεια, ο κ. Nikolić υποστηρίζει ότι η εν λόγω πώληση ευρωομόλογων της Σερβίας πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ακριβώς για συμπλήρωση της «τρύπας» που υπάρχει στον Προϋπολογισμό της χώρας, επειδή έτσι θα εξασφαλιστούν χρηματικά μέσα για τους μισθούς των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, και, επίσης για τις συντάξεις των πολιτών. «Οι οικονομικές δραστηριότητες βρίσκονται φέτος σε κάπως χαμηλότερο επίπεδο, εξαιτίας της κρίσης, και για αυτό έχουμε και βραδύτητα στην εισροή χρηματικών μέσων, που γεμίζουν το κρατικό ταμείο. Εξάλλου, αυξήθηκε και το έλλειμμα του Προϋπολογισμού, και η πώληση ευρωομόλογων ήταν αναγκαίο πράγμα. Όσον αφορά τον τόκο των 7,25, μπορώ να πω πως εδώ έχουμε αποδεκτό τόκο, όμως, πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι το χρέος είναι σε δολάρια»,- λέει ο κ. Nikolić, και αναφέρει ότι στο μέλλον θα μπορούσαμε να αναμένουμε ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι και αυτό το χρέος θα γίνει μεγαλύτερο.
 
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ Εκτύπωση

 «Η Σερβία και η Ελλάδα διατηρούν τις εκ παραδόσεως αγαθές οικονομικές σχέσεις, και η τάση αυτή συνεχίστηκε ακόμα και σε συνθήκες της κρίσης, που έπληξε και τις δύο χώρες»,- δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Σερβίας, κ. Mihailo Vesović, και ανάγγειλε ότι, με σκοπό την παραπέρα προώθηση της οικονομικής συνεργασίας ανάμες σε δύο χώρες, οι παράγοντες του σερβικού επιμελητηρίου πρόκειται να οργανώσουν, σε συνεργασία με παράγοντες του Ελληνο-σερβικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, ένα μεγάλο Επιχειρηματικό Φόρουμ, με τίτλο «Go International», που θα λάβει χώρα στο Βελιγράδι στις 24 και 25 προσεχούς μηνός Οκτωβρίου, και θα συσπειρώσει τους εκπροσώπους 260 επιχειρήσεων από τη Σερβία, τις χώρες της τριγύρω περιοχής και από τη Ρωσία. Για το θέμα γράφει η δημοσιογράφος Biljana Blanuša.

«Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση είχε αρνητική αντανάκλαση επί της σερβικής και της ελληνικής οικονομίας, πράγμα λόγω του οποίου οι δύο πλευρές βγήκαν με πρωτοβουλία να οργανωθεί μια μεγάλη επιχειρηματική συνάντηση, που θα έδιδε ευκαιρίες στις επιχειρήσεις από τις δύο χώρες, αλλά και από τα κράτη της τριγύρω περιοχής, να αναπτύξουν εμπορική συνεργασία»,- δήλωσε ο κ. Vesović.

Σύμφωνα με τα λόγια του, ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα στη Σερβία και την Ελλάδα, σε συνθήκες της κρίσης, παραμένει σε ικανοποιητικό επίπεδο, και φέτος οι εξαγωγές σερβικών προϊόντων στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 16 τοις εκατό, και, επίσης, οι εισαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Σερβία έχουν σημειώσει αύξηση 10 τοις εκατό. «Αναμένουμε ότι προς τα τέλη του τρέχοντος έτους ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα σε δύο χώρες θα φτάσει το ποσό του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, και πρέπει να πω πως η Ελλάδα αποτελεί αξιόλογο επενδύτη χρηματικών μέσων στη σερβική οικονομία.
Το επικείμενο επιχειρηματικό φόρουμ θα έπρεπε να συμβάλει για το παραπέρα δυνάμωμα των αμοιβαίων εμπορικών δεσμών, αλλά και να προωθήσει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας, δια μέσου της κοινής προβολής μας σε αγορές τρίτων χωρών, δηλαδή στις χώρες με τις οποίες η Σερβία είχε υπογράψει συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου, όπως είναι η Ρωσική Ομοσπονδία, η Λευκορωσία, το Καζαχστάν και η Τουρκία»,- δήλωσε ο κ.
Vesović, και κατέληξε λέγοντας ότι τη διεξαγωγή του επιχερηματικού φόρουμ «Go International» υποστήριξαν οι παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά και ο εξοχώτατος πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βελιγράδι, κ. Δημοσθένης Στοϊδης, ο οποίος ξεχώρισε τη σημασία της παραπέρα προαγωγής των οικονομικών δεσμών ανάμεσα σε δύο χώρες, και πρόσθεσε πως η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλει η Σερβία στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής της.
Επιπλέον, ο κ. Στοϊδης εξέφρασε πεποίθηση ότι το Δεκέμβριο μήνα τα μέλη του Συμβούλιου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν θετική απόφαση, δηλαδή ότι θα εγκρίνουν το αίτημα της Σερβίας για απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ένωση, καθώς και ότι θα προσδιορίσουν την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, τονίζοντας πως έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλες οι χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου