Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ Εκτύπωση

Οι παράγοντες του Βελιγραδίου κατά την επόμενη εβδομάδα, αναμένουν τη Γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένταξη στην ΕΕ, η οποία, τουλάχιστον όπως λένε οι Ευρωπαίοι επίσημοι παράγοντες, πρόκειται να είναι ικανοποιτική. Το πότε θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, έαν θα υπάρξουν νέες συνθήκες της Ευρώπης που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη Σερβία, και το πώς τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αντιδράσουν στο μέλλον στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αποτελεούν τα ερωτήματα λόγω των οποίων η ατμόσφαιρα για την ένταξη στην οικογένεια των ευρωπαϊκών εθνών γίνεται αρνητική στη Σερβία. Γράφει η δημοσιογράφος Μίργιανα Νίκολιτς.

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει για τους περισσότερους πολίτες εξακολουθεί να είναι επιθυμητή και είναι όλο και πιο σαφές ότι χωρίς την υποστήριξη της Ευρώπης δεν θα διασφαλιστούν νέες θέσεις εργασίας,  επενδύσεις, ανάπτυξη της δημοκρατίας. Ωστόσο, ο αριθμός των απογοητευμένων όλο και αυξάνεται, γιατί μόλις πριν από λίγους μήνες φαινόταν ότι η ένταξη στην ΕΕ είναιστα χέρια μας. Οι πολιτικοί, και της Σερβίας και της Ευρώπης, εδώ και χρόνια δημιουργούσαν μια ψεύτικη εικόνα ότι η Σερβία θα είναι ευπρόσδεκτη μόλις ολοκληρώσει τη συνεργασία της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Πριν από λίγο καιρό, κάθε Ευρωπαίος ηγέτης που έχει επισκεφθεί το Βελιγράδι, επαναλάμβανε μια ίδια ιστορία, και δεν θυμάμαι εν έχουν ποτέ συζητηθεί δημόσια σχέσεις καλής γειτονίας με το Κοσόβο, ακόμα και το Νόμο για την επιστροφή της περιουσίας, και την παρέλαση ομοφυλοφίλων. Αυτή τη στιγμή, οι δύο τελευταία ζητήματα, σε ορισμένους ευρωπαϊκούς κύκλους, παρουσιάζονται ως μεγαλύτερο πρόβλημα από τον πρώτο- δηλ. το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Τώρα έχει απιλυθεί  το πρόβλημα των καταζητούμενων στρατηγών και πολιτικών ηγετών, αλλά η Σερβία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρώπη, διότι είναι ομοφοβική χώρα και δήθεν δεν θέλει να επιστρέψειπεριουσία στην ιδιοκτησία των απογόνων των κατοχικών δυνάμεων που κατασχέθηκε πριν από 70 χρόνια. Και πολλές ευρωπαϊκές χώρες σήμερα δεν θα εκπλήρωναν τους όρους που ζητούν από τη Σερβία.

Από την άλλη πλευρά, η τεταμένη κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, και από την Ευρώπη, όχι μόνο που δεν μπορούμε να ακούσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά δεν μπορεί καν να μιλάμε για τις προτάσεις του Βελιγραδίου. Έτσι, συχνά επαναλαμβανόμενη φράση ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν, ήδη φαίνεται πλαστή και σαν να μην σκέφτεται κανείς όταν τη λέει. Διότι – για ποιό πράγμα τώρα αναμένεται συζήτηση; Όπως είπε ο υπουργός υπεύθυνος για το Κοσσυφοπέδιο, κ. Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχισθεί η συζήτηση σχετικά με τις τηλεπικοινωνίες ή τους πανεπιστημιακούς τίτλους, ενώ τα οδοφράγματα στο Μπρνιάκ και Γιάρινιε ακόμα βρίσκονται εκεί. Η μόνη νέα πρόταση - για τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για το Κοσσυφοπέδιο, υπενθύμισε επίσης τις συμφωνίες του Ραμπουγιέ το 1999, πριν από το βομβαρδισμό της Σερβίας, όταν το αποτέλεσμα ήταν γνωστό και πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Ρασίμ Λιάιτς πρότεινε η Σερβία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και του βορρά της επαρχίας, οι οποίες δεν θα ήταν περιορισμένες όσον αφορά τη διάρκειά τους. «Πρέπει να δείξουμε σαφώς στην Αμερική και στις ευρωπαϊκές χώρες ότι αναζητάμε μια λύση, αλλά ότι δεν θα διασχίζουμε την κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο κ. Λιάιτς.

 Εκτός από άλυτα προβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο, στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι η Σερβία έχει αναλάβει εφαρμογή πολυάριθμων μεταρρυθμίσεων, ιδίως στον τομέα της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς, που επιτρέπουν περαιτέρω πλησίασμα της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, μπορεί επίσης να αλλάξει και την άποψη για το Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πολύ πιο γρήγορα. Την περασμένη εβδομάδα, την 5η Οκτωβρίου, επισημάνθηκε το ενδέκατο επέτειο της δημοκρατικής αλλαγής στη Σερβία. Οι συμμετέχοντες «του πέμπτου Οκτωβρίου» έχει επικριθεί από μόνοι τους, διότι το δικαστικό σύστημα δεν έχει μεταρρυθμιστεί εγκαιρώς, και μπορούσαν και παραπάνω να καταφέρουν στην εκπαίδευση, στο τομέα της υγείας, ιδίως για τις επενδύσεις και τη δημιουργία καλύτερης οικονομίας. Οι πολίτες της Σερβίας αναρωτιούνται τι να κάνουν με την μετάνοια και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, όταν ο χρόνος πέρασε και πλησιάζονται νέες εκλογές. Με τη σύλληψη των πρώην διευθυντών των μεγάλων επιχειρήσεων για το σκάνδαλο πριν από πέντε χρόνια, η κυβέρνηση συλλέγει πόντους και σε κάποιο βαθμό διορθώνει την εικόνα σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά η σωστή κίνηση θα ήταν να έχοει συλληφθεί κάποιος για διαφθορά που γίνεται αυτή τη στιγμή, και όχι στο παρελθόν.

Αναλυτές λένε ότι η επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία θα βασιστεί σε κοινωνικά και κοινοτικά θέματα, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του εγκλήματος. Κρίνοντας από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, της υπουργού Δικαιοσύνης και άλλων πολιτικών ηγετών, οι εκστρατείες θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου