Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Филе препоручио статус кандидата за Србију


БРИСЕЛ – Европска комисија је предложила да се Србији одобри статус кандидата за пријем у Европску унију јер је закључила да је „Србија за то спремна”, али је ставила до знања да ће Србија бити спремна за почетак преговора о чланству „чим дође до ваљаног напретка” у дијалогу Београд-Приштина.
То се наводи у сажетку Мишљења о спремности Србије за кандидатуру за чланство у ЕУ, које је данас објавила Европска комисија.
Један високи званичник ЕК је дописнику агенције Бета подробније образложио да то значи да „Европска комисија предлаже да Србија добије статус кандидата за чланство у ЕУ, уз разумевање да ће бити обновљен дијалог с Косовом и у доброј вери примењени досадашњи договори у дијалогу”.
Високи функционер ЕК је додао да је „датум почетка преговора практично искључиво везан за напредак у дијалогу и опипљиве кораке у сређивању стања на северу Косова”.
Европска комисија ће, по његовим речима, „о томе обавештавати Савет министара ЕУ који у свакој фази може дати закључак о испуњавању тих услова и могућем покретању преговора” о чланству с Београдом.
У сажетку Мишљења ЕК се подвлачи да је Србија остварила значајан напредак у испуњавању политичких мерила ЕУ.
Кад је реч о процесу стабилизације и придруживања, „Србија заслужује похвале зато што је на потпуно задовољавајући ниво довела сарадњу с хашким Судом, хапшењем преосталих хашких оптуженика Ратка Младића и Горана Хаџића”, а имала је и „јаку активну улогу у регионалној сарадњи и помирењу у региону”.
У документу ЕК се додаје да се „после првих резултата у дијалогу с Косовом, очекује да се Србија поново укључи и глатко спроведе досадашње договоре”.
„Србија ће морати да оствари даљи значајан напредак у односима с Косовом, и прагматично и одрживо примени решења која ће олакшати живот људи”, наводи ЕК.
Кад је реч о политичким мерилима, у Мишљењу се истиче да „Србија има свеобухватан законски и институционални оквир за владавину закона и заштиту људских права и мањина, што све одговара европским и међународним стандардима”.
Кључни закони сагласни са европским стандардима су донети протеклих месеци у областима изборног система, финансирање политичких странака и односа парламента и независних надзорних тела.
Такође се истиче да је „покренута далекосежна реформа правосуђа”, а у току је поступак отклањања ранијих недостатака у именовању судија и тужилаца.
„Целокупан је законски и институционални оквир, укључујући борбу против корупције и организованог криминала, где су остварени почетни резултати”, каже ЕК и указује на „низ мањкавости у примени тог законског оквира за чију доградњу Србија мора уложити напоре”.
У документу ЕК се каже да је „Србија учинила важне кораке у стабилизацији функционалне тржишне привреде”, успела је да очува макроекономску стабилност у глобалној кризи, а развија и слободну тржишну утакмицу, док је „висок степен економске интеграције с ЕУ”.
„Низ структурних слабости, међутим, и даље постоје у Србији, што мора бити средњорочно отклоњено уз притисак конкуренције и тржишних снага унутар Уније”, пише у тексту.
ЕК поред осталог примећује да је 2011. године поново почео да расте прилив директних страних инвестиција у Србију, иако је „пословни амбијент скучен због неизвесности”.
Кацин поздравља препоруку Комисије
БРИСЕЛ – Известилац Европског Парламента за Србију Јелко Кацин поздравио је препоруку Европске комисије да се Србији додели статус кандидата за чланство у ЕУ.
„Данас је један од најзначајнијих датума у историји европских интеграција Србије”, рекао је Кацин у саопштењу достављеном Танјугу.
„Уколико Савет подржи ову препоруку на децембарском заседању, Србија ће постати земља кандидат; не њена влада, нити опозиција, већ Србија као држава и сви њени грађани,„ навео је Кацин.
Он је указао да је и отварање преговора о чланству у ЕУ „на дохват руке уколико Србија испуни задате услове“
„Само Београд може осигурати ову одлуку Савета ЕУ брзом обновом дијалога с Приштином и конкретним резултатима у борби против корупције,„ поручио је Кацин и додао да Приштина није једина са којом треба разговарати.
„У овом моменту ради се и о дијалогу с Мађарском, Немачком, Француском и Холандијом и другим државама, јер је потребно повратити међусобно поверење које је нарушено”, изјавио је он.
Према речима Кацина, Србији је, сем тога, преко потребан и социјални дијалог због тешке економске ситуације у којој њени грађани живе.
„Побољшање положаја се налази једино у повећању страних инвестиција које ће доћи у већем обиму са статусом кандидата”, закључио је специјални известилац.
Бета - Танјуг
објављено: 12.10.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες