Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Студенти у протестној шетњи блокирали Трг Славију

Са протеста студената у Београду Фото Д.Јевремовић
БЕОГРАД–  Велика група студената више београдских факултетета, који су се протестном шетњом упутили према Министарству просвете где треба да разговарају с помоћником министра Слободаном Јауковићем, блокирали су око 13.30 сати Трг Славија.
Студентима, који су нешто раније кренули са платоа Филолошког факултета, придружиле су се колеге са Факултета политичких наука, Факултета организационих наука и Више електротехничке школе.
Они су најавили да ће Јанковићу предати своје захтеве, а потом се упутити до зграде Владе Србије, где ће изразити незадовољство због проблема око методологије уписа и висина накнада за упис.
Студенти Филолошког, Филозофског, Географског, Архитектонског, Факултета безбедности, Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију су у шетњу кренули са Платоа у Васиној улици.
Студенти, који већ неколико дана протестују, траже одобравање апсолвентских рокова, ослобађање плаћања школарине за студенте који су сакупили најмање 48 бодова а нису на буџету, као и израду стратегије за промену начина финансирања високог образовања.
Студенти звижде, узвикују „Лопови Лопови” и носе транспаренте на којима пише „Имате ли ситно 200.000 динара”.

Члан Штрајкачког одбора Милош Кувекаловић, студент ФДУ, рекао је Танјугу да очекује да се испред Министарства просвете окупи већи број студента више београдских факултета.
Он је казао да град Београд дугује помоћ за 530 студента који су прошле године штрајковали глађу због високих школарина.
---------------------------------------
Протесту Нишу и подршка колегама на барикадама
НИШ – Више од хиљаду студената нишких факултета протестовало је данас у центру града захтевајући боље услове студирања, солидаришући се на тај начин са колегама из других универзитетских центара који сви заједно захтевају хитне преговоре са надлежним министарством.
Нишки студенти аплаузом су подржали колеге из Косовске Митровице који, како су рекли, „на барикадама бране своје домове и свој опстанак”.
Нишки студенти изнели су захтеве који су обједињени са захтевима студената других универзитетских центара и тичу се регулисања апсолвентских рокова, права апсолвената на смештај и исхрану, смањење школарина.
Посебно су истакли проблем, како су навели, неусагласености Закона о основама васпитања и образовања који предвиђа да студенти који се школују за наставничка занимања морају да заврше мастер студије, што је према њима неодрживо.
„То је у супротности са Законом о високом образовању”, истакли су представници Филозофског факултета у Нишу где је највише таквих студената.
Председник Студентског парламента Универзитета у Нишу Милош Нешић рекао је да су за своје захтеве нишки студенти наишли на разумевање Ректората.
Студенти су носили транспаренте на којима је писало: „Диплома једнако новац”, „Просимо за школарину”, „Док ми студирамо, они профитирају”, „Шта ми плаћамо - маглу”, „Продајем бубрег за школарину”.
Танјуг
---------------------------------------
Подржани захтеви београдских студената
КРАГУЈЕВАЦ – Око 400 студената крагујевачког универзитета окупило се данас испред зграде Ректората у знак подршке захтевима студената из Београда да сви који имају најмање 48 бодова буту ослобођени школарине.
Бета
објављено: 20.10.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...