Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Демонстранти прекинули параду у Солуну



Протестанти у сукобу са полицијом

Атина – У Солуну је данас прекинута традиционална војна парада поводом обележавања националног празника „Дана НЕ”. Неколико стотина протестаната успело је да блокира трасу којом је требало да иду учесници параде, умешала се полиција, а борна кола су постављена 50 метара испред трибине на којој се налазио председник Грчке Каролос Папуљас .
Председник је резигнирано напустио скуп, а парада је отказана. Данас се традиционално обележава дан када су Грци у Другом светском рату италијанском окупатрору рекали историјско “не”, одбили да буду под њиховом командом и да преко своје територије пропусте на Балкан фашистичку војску.

Огорчени Карољас Папуљас после прекида параде
“Дубоко сам разочаран и повређен чињеницом да је оцрњено име овог града. Ово је историјски дан који припада свим Грцима, не овој групи демонстзраната . Овде сам у знак поштовања према Солуну, и срамота је што је спречена парада, срамота је да мене који сам се са 15 година борио за ову земљу називају - издајником”- дубоко повређен изјавио је председник Грчке који са групом политичара и војних лица напустио свечану трибину.
На улицама и других грчких градова такође су прекинуте параде јер је окупљена маса у неколико наврата напала учеснике. На улицама је све већи број демонстраната који носи пароле против политике владе и “европског мониторинга”.
У Атини где је на паради на Тргу Синтагма владу представљала министар образовања Ана Диамантопулу и армијски врх, групе студената су пролазећи поред трибуне од њих окренули главу на другу страну. Многи су у руци држалу црни флор! Дошло је и до сукоба полиције и припадника нео-фашистичке организације.

Ј.Павловић- Стаменић

објављено: 28.10.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου