Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Τα μοναστήρια της Σερβίας στο στόχαστρο των βανδάλων

 Την περασμένη άνοιξη από την Εκκλησία της Παναγίας Λεβίσκα (Bogorodica Ljeviška)  έβγαλαν ένα κομμάτι της στέγης. Στις αρχές του καλοκαιριού σε προάστιο  της πόλης Πρίζρεν κατάστρεψαν τα θεμάλια της εκκλησίας του 14ου αιώνα.

Στο χωριό Σαμόντερζα Αλβανοί βανδαλιστές βεβήλωσαν την εκκλησία, μετατρέποντάς την σε δημόσιο αποχωρητήριο. Σχολιάζοντας τη διαμορφωμένη στο Κοσσυφοπέδιο κατάσταση, ο ιεράς Ιγνάτιος, υπεύθυνος συντάκτης του πόρταλ Православие.Ru (Pravoslavie.ru), είπε:

- «Δεν είναι τυχαίο που οι Σέρβοι κληρικοί εκφράζουν ανησυχίες για ό,τι συμβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο. Ο τραγισμός της κατάστασης των Σέρβων που ζουν στην κεντρική και την νότια περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, συνίσταται στο ότι ουσιαστικά είναι όμηροι, μιά και είναι αποκομμένοι γεωγραφικά από την κεντρική Σερβία. Προκαλεί ανησυχίες επίσης και η κατάσταση των εκκλησιών. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι πολλά ιερά, που νωρίτερα προστατεύονταν από τις δυνάμεις KFOR και τις δυνάμεις EULEX τον τελευταίο χρόνο πέρασαν στην αρμοδιότητα της Αστυνομικής Υπηρεσίας του Κοσσυφοπεδίου (KPS), που αποτελείται κυρίως από Αλβανούς. Σήμερα γίνεται λόγος για την παράδοση όλων των βασικών σερβικών ιερών υπό την προστασία της KPS, οι άνδρες της οποίας έχουν ήδη δείξει σε μερικές περιπτώσεις κραυγαλέα την επαγγελματική τους ανικανότητα.

Σήμερα στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου δεν συμφέρει να εμφανίζονται δολιοφθορείς. Συνεπώς είναι αμφίβολο ότι η Πρίστινα θα εμποδίζει τη δράση αυτών των δομών. ΄Αλλο είναι ότι οι πνευματικοί παράγοντες της Πρίστινα προσπαθούν όλο και πιο συχνά να ανακηρύσσουν τα ορθόδοξα μοναστήρια και εκκλησίες της περιοχής ως μνημεία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, τα οποία είχαν κατακτήσει κάποτε οι Σέρβοι. Για αυτό τον λόγο ακριβώς η Σερβία αναγκάζεται ολοένα και πιο συχνά να υπερασπίζει σε διεθνές επίπεδο το δικαίωμά της για τα σερβικά ιερά στο Κοσσυφοπέδιο. Ας σημειωθεί σχετικά με αυτό, ότι το Βελιγράδι υποστηρίζεται σ’ αυτό το ζήτημα από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία βρίσκεται στο πλευρό της ιστορικής αλήθειας και θεωρεί ότι τα ιερά αυτά αποτελούν γνήσια σερβική πνευματική κληρονομιά.

Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι σε πολλές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου παρατηρείται η αναζωογόνηση της λειτουργικής ζωής. Ανακαινίστηκαν μερικές εκκλησίες του 19ου και του 20ου αιώνα. Τα χρήματα για τις ανακαινιστικές εργασίες προσφέρονται από της αρχές της Σερβίας, και διάφορες ευρωπαϊκές και αμερικανικές δομές. Συμμετέχει σ΄αυτή τη διαδικασία, όπως είναι γνωστό, και η Ρωσία, η οποία παραχώρησε δύο εκατομμύρια δολάρια μέσω της ΟΥΝΕΣΚΟ. Εξάλλου, μου φαίνεται ότι για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου μεγαλύτερη σημασία έχει η ηθική υποστήριξη της Ρωσίας απ’ ότι η οικονομική. Μερικοί ντόπιοι κάτοικοι μου έλεγαν: « Έχουμε τι να φάμε και θα επιζήσουμε κάπως. Το κύριο όμως είναι ότι μας υποστηρίζετε και ότι είστε μαζί μας»,- σημείωσε καταλήγοντας ο ιερέας Ιξνάτιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Шпанци и Мађари неће гласати за пријем тзв Косова у Савет Европе

  Министарство спољних послова Шпаније потврдило је да ће та земља задржати своју позицију према Приштини по питању чланства у Савету Европе...