Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Evro oslabio zbog povećanih rizika u vezi bankrota Grčke


Evro je u ponedeljak blago oslabio na međunarodnim tržištima, jer su ulagači zabrinuti zbog zdravlja bankarskog sektora evrozone usled povećanih rizika u vezi bankrota Grčke.
novac-evro1
Evro je tokom dana bio na gubitku prema dolaru od 0,2 posto, na 1,3357 dolara, nakon što se ranije nakratko spustio na najniži nivo od sredine januara, od 1,3313 dolara. U septembru je jedinstvena evropska valuta oslabila sedam posto prema dolaru, što je njen najveći mesečni gubitak od novembra 2010.

U odnosu na jen evro je oslabio za 0,4 posto, na 102,73 jena, nedaleko od najnižeg nivoa u deset godina od 101,95 jena, na koliko se spustio krajem septembra na trgovinskoj platformi EBS.

Dolar je tokom dana blago oslabio prema jenu i njime se trgovalo po 76,85 jena, nakon što se ranije popeo na najviši nivo u dva sedmica prema jenu, od 77,27 jena, i probio 55-dnevni prosek od 77,17 jena prvi put od skoka početkom avgusta nakon intervencije na valutnim tržištima.

S obzirom na tvrdokornu duboku podeljenost Evrope u pogledu načina suzbijanja spirale dužničke krize i rizike koji prete većim ekonomijama evrozone i finansijskom sektoru, evro će najverovatnije ostati pod pritiskom, ocenjuju tržišne sudije.

U fokusu tržišta je današnji sastanak ministara finansija evrozone u Briselu na kojem će glavna tema biti Grčka a u planu su i rasprave o povećanju kapaciteta Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF).

"Evro je pod pritiskom budući da ostaje previše nepoznanica. Niko ne zna šta se događa u Grčkoj u svetlu revidiranih očekivanja u vezi budžeta. Danas se sastaju ministri finansija, no možda ćemo nove konkretne vresti morati malo duže da sačekamo", kazao je Tom Levinson, strateg valutnih tržišta u ING-u.

"Negativne priče u vezi bankarskog sektora evrozone dodatno podstiču zazor ulagača od rizičnije imovine".

Grčka se našla u fokusu ulagača nakon što je objavila da neće ispuniti ciljani budžetski manjak, postavljen samo pre nekoliko meseci.

Na evropskim berzama danas su izrazitije oslabele akcije banaka, nakon što je agencija za kreditni rejting Moody's stavila rejting belgijsko-francuske finansijske grupe Dexi na razmatranja radi mogućeg sniženja zbog njene izloženosti grčkom dugu. To je ulagače podsetilo na probleme s kojima se suočavaju banke zbog izloženosti dugu perifernih članica evrozone.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες