Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Grčka objavila da će imati veći deficit od zacrtanog

Grčka će prekoračiti granice budžetskog deficita za 2011. i 2012. koje su postavili EU i Međunarodni monetarni fond.

Prema podacima koje je u nedelju objavilo grčko ministarstvo finansija, budžetski deficit procenjuje se na 8,5 posto BDP-a za ovu godinu, premašujući zacrtani cilj od 7,6 posto.

Za narednu godinu cifre pokazuju smanjenje budžetskog deficita na 6,8 posto BDP-a, ali to je iznad granice od zacrtanih 6,5% GDP-a.

"Ostala su tri kritična meseca do kraja 2011., i poslednja procena od 8,5 posto BDP-a je sve što možemo da postignemo", navodi se u saopštenju ministarstva finansija Grčke, a prenosi Reuters.

Članice evrozone nisu se usaglasile oko uslova koje bi Grčka trebala da ispuni kako bi dobila iduću tranšu finansijske pomoći i tako izbegla bankrot. U Atinu su stigli inspektori MMF-a, EU-a i ECB-a, koji će utvrditi da li je Grčka ispunila uslove kako bi dobila daljnju pomoć.

Ako Grčka ne dobije novu tranšu međunarodnog kredita, ta prezadužena članica polovinom oktobra mogla bi da objavi bankrot, što bi ojačalo ionako snažan pritisak na druge prezadužene članice tog bloka, kao što su Irska i Portugal.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου