Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Grčka: Protestovali i srednjoškolci

Atina -- Stotine grčkih srednjoškolaca demonstriralo je u Atini protiv otpuštanja nastavnika i ukidanja besplatnih udžbenika u državnim školama.
Demonstranti su se ispred Parlamenta čak i sukobili sa policijom.
Skoro u isto vreme vlada Grčke saopštila je da neće moći da ispuni svoj deo dogovora koji joj je doneo strane pozajmice.
Grčka će dogodine smanjiti deficit ali na 6,8 umesto dogovorenih 6,5 posto bruto domaćeg proizvoda. Stručnjaci smatraju da se najavljene mere ne sprovode dosledno, zbog čega se problemi rešavaju sporije.

U toku su razgovori sa inspektorima Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda o puštanju sledeće tranše zajma.
Junker kaže da Grčka neće bankrotirati
Šef ministara finansija zemalja zone evra, Žan-Klod Junker, odbacio glasine o bankrotu Grčke i njenom istupanju iz monetarne unije. Opširnije u posebnoj vesti.
"Po svemu sudeći, Grčka neće ispuniti ovogodišnji cilj. Dogodine, konkretni potezi koje smo već dogovorili bi mogli da ostvare ciljeve fiskalne politike. Trenutno sagledavamo stanje i razmatramo naredne poteze, a osvemu ćemo obavestiti članice Evro zone", rekao je Oli Ren, evopski komesar za ekonomska i monetarna pitanja.

Uz nastavak štednje, radnike očekuju hiljade otkaza. Upravo protiv otkaza i rigorozne štednje u prosveti protestovali su srednjoškolci i studenti. Oni traže sigurniju budućnost i besplatno školovanje.

"Nemamo knjige i nema profesora, protiv toga se borimo. Protiv toga i za besplatno obrazovanje."

"Za neku godinu osetićemo i nezaposlenost. Zato se već sada borimo protiv takvih mera i protiv nezaposlenosti."

Proteklih meseci već je bilo sličnih protesta đaka, ali i studenata zbog značajne štednje na univerzitetu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου