Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

I pored niskih cena, vikendice niko ne kupuje


Beg od gradske vreve više nije u modi, a nekad simbol prestiža, vikendicu, gotovo niko ne kupuje. Takav je utisak radnika u agencijama za nekretnine, a prema njihovim rečima razlog za to je ekonomska kriza koja je uticala na sve segmente u društvu, pa tako i na kupovinu vikendica u okolini Beograda.
nekretnine-kuca
Broj onih koji napuštaju grad i odlaze na periferiju radi mira i jeftinijeg života je - mali.

Aleksandra Kon, suvlasnik agencije Alka, kaže da osim što građani nemaju novca da priušte svojoj porodici vikendicu, oni i strahuju od ceha koji će platiti za renoviranje, održavanje kuće i plaćanje poreza.

"Prodajem manju vikend kuću površine 30 metara kvadratnih, sa 12 ari placa, nalazi se u Mladenovcu. Kuća je građena 2004. godine, očuvana i ima zasađen mlad voćnjak. Cena 13.000 evra". Ovo je samo jedan od stotine oglasa za prodaju kuća u okolini Beograda, ali kupaca je jako mali, mada su cene veoma niske.

U ovom trenutku nije atraktivna ni kupovina zemljišta u Grockoj, Boleču i okolini Avale.

Grocka je bila i ostala jedna od najatraktivnijih vikendaških destinacija u Beogradu. Na ovoj opštini ima 7.500 vikendica, a od tog broja trećina je zapuštena. Perica Luković, direktor Turističkog društva Grocka, kaže da je prvi talas napuštanja vikendica bio početkom devedesetih godina kada zbog inflacije i naglog osiromašenja brojne porodice nisu bile u stanju da dolaze i održavaju kuće.

U Grockoj se kuća od 86 kvadrata na placu od četiri ara može pazariti za 32.000 evra. U Jaseniku (okolina Obrenovca), objekat površine 45 kvadrata košta 20.000 evra, dok za 118 kvadrata u Belegišu treba izdvojiti 26.000 evra.

Jedan od agenata za nekretnine kaže je potražnja usmerena na pristojnu kvadraturu i naravno cenu. Tako u okolini Beograda za kuću od 100 kvadrata i deset ari placa građani treba da plate od 40.000 do 50.000 evra.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....