Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Kako iskoristiti sve blagodeti čaja

Ojačajte organizam pomoću prirodnih napitaka
Dajemo vam pregled čajeva koje bi uvek trebalo da imate na kuhinjskoj polici. Ovi topli biljni napici puni vitamina i minerala najbolja su prirodna zaštita od bolesti, a tokom hladnih dana posebno su delotvorni kod prehlada i kao sredstvo za jačanje imuniteta.
Lista pozitivnih efekata koje čajevi imaju na ljudski organizam prilično je dugačka, a delotvornost biljnih napitaka na zdravlje potvrdila su brojna istraživanja. Tako, redovnim konzumiranjem zelenog čaja loš holesterol može da se smanji za 15 odsto, kako su tvrde stručnjaci sa Univerziteta “Sveta Katarina” iz Brazila.
 

Oni su nakon opsežnog istraživanja ustanovili da je kod osoba koje su pile čaj ili osvežavajuće napitke na bazi čaja, holesterol snižen u periodu od 60 dana, zahvaljujući saponinima, supstancama koje funkcionišu kao specijalna vrsta deterženta i reaguju sa želudačnim kiselinama sprečavajući creva da apsorbuje masti. Do sličnih rezultata došli su i stručnjaci sa Univerziteta San Francisko.
 
 
Klikni za uvećanje (+)
- Pored toga što se kod ispitanika došlo do smanjenja holesterola, primetili smo da je značajno opao i nivo triglicerida i šećera. Takođe, primetili smo i da se težina učesnika studije smanjila za oko četiri procenata - naveo je Marselo Ribeiro, autor istraživanja i biolog.
 
Utvrđeno je i to da kofein i druge supstance koje se nalaze u čaju ubrazavaju rad metabolizma i sagorevaju kalorije za oko sedam procenata. Ipak, ovaj stručnjak smatra da aktivni sastojci čaja ne deluju samo sa žučnom kiselinom, već inhibiraju aktivnost lipaze, enzima koji se luči u pankreasu, a koji je uključen u stvaranje masti.
 
Do sličnih rezultata došli su i naučnici sa Nacionalnog univerziteta u Seulu, čije je istraživanje pokazalo da redovno konzumiranje čaja smanjuje težinu, salo na stomaku i glikozu.
- Pored toga što sprečava stvaranje plaka na arterijama, čaj se bori i protiv slobodnih radikala, molekula koji se nalaze u telu svakog čoveka i izazivaju propadanje ćelija - kaže za “Blic” Jasna Anđelković, viši dijetetičar-nutricionista.
Stoga može da se kaže da neka vrsta infuzije ovog čaja može da pomogne u borbi protiv raka.
 
Što se vitamina i minerala tiče, čajevi njima obiluju. Većina mešavina čaja sadrži nutrijenete koji su od fundamentalnog značaja za organizam, kao što je na primer folna kiselina, kalijum, mangan i vitamini K, C, B1 i B2. Zahvaljujući polifenolu koji sadrže, veoma su dobri saveznici u borbi protiv bakterija, poput onih koje mogu da izazovu karijes ili zapaljenje pluća.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...