Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

"KOKTELIMA" NA POLICIJU U CENTRU ATINE

(0) Send to friend Print Sreda, 19. Oktobar, 2011.| Autor: Agencija BETA

ATINA - Sukobi između grupa mladih i policije izbili su u centru Atine, u blizini grčkog parlamenta. Oko 200 mladih bacalo je "Molotovljeve koktele" i kamenice na barikade koje je postavila policija kako bi blokirala prilaz zgradi parlamenta.

Policija je na te napade uzvratila suzavcem.

U Grčkoj je počeo 48-časovni generalni štrajk zbog vladinog plana mera štednje koji će se u četvrtak naći pred poslanicima, a na demonstracijama u Atini okupilo se oko 70.000 ljudi. Prema podacima policije, u protestima širom Grčke učestvuje oko 125.000 ljudi što je najmasovnije okupljanje od početka krize 2010. godine.

Kako javlja agencija Frans pres, pored Atine, demonstranti su se okupili i u Solunu, Iraklionu i Patrasu, uzvikujući parole protiv vlade i mera štednje. Dvodnevni štrajk prizemljio je avione, zaustavio javni prevoz i zatvorio gotovo sve ustanove i institucije - od carinskih službi do prodavnica i škola.

I na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" otkazani su svi odlazni i dolazni letovi za Grčku zbog štrajka carinika u toj zemlji. Rad su u znak protesta prekinuli svi - zubari, lekari u državnim bolnicama, advokati, vlasnici prodavnica, poreski službenici, apotekari i lučki radnici.

Na ulicama Atine raspoređene su policijske snage zbog demonstracija. Policija blokira i put pored grčkog parlamenta, a zatvorene su i dve stanice metroa, javlja agencija Asošiejted pres.

Sličan 48-časovni štrajk u junu obeležilo je nasilje pošto su demonstranti u centru Atine palili kafiće i potom se sukobili sa policijom.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου